NA RUBU PONORA

Polovina mladih socijalni slučajevi i nemaju primanja

mladi
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
04.01.2014.
u 08:45

Zapravo, samo je 17 posto mladih koji su u mogućnosti redovito doprinositi kućnom proračunu i 22 posto onih čiji doprinos postoji, ali je neredovit

Nova generacija siromašnih - socijalnih slučajeva stasava u Bosni i Hercegovini. Nedavno provedeno istraživanje Instituta za razvoj mladih KULT i Ministarstva kulture i sporta FBiH pokazuje da čak 60 posto mladih od 15 do 30 godina ne može doprinositi kućnom proračunu, jer nema nikakva ili ima minimalna primanja. Skoro 50 posto ih nema primanja ili su ona manja od 200 maraka.

Djevojkama teže

Zapravo, samo je 17 posto mladih koji su u mogućnosti redovito doprinositi kućnom proračunu i 22 posto onih čiji doprinos postoji, ali je neredovit. Najviše je, ipak, onih koji ne mogu doprinijeti kućnom proračunu, bez razlike u gradskim i izvangradskim sredinama. Ispostavilo se da su u najtežem položaju mlade djevojke, jer njih 67 posto, u odnosu na 54 posto muškaraca, ne može doprinijeti kućnom proračunu. Zanimljivo je da u spomenutom istraživanju mnogo mladih ljudi nije željelo odgovoriti na upit o osobnim prihodima ili prihodima kućanstva u kojem žive. To se može objasniti nelagodom mladih da govore o novcu, jer ga nemaju. Svega pet posto mladih u dobi do 30 godina mjesečno zarađuje više od 1000 maraka. Imajući u vidu sve ove pokazatelje ne čudi što 58 posto mladih u Federaciji ne uspijeva kontinuirano štedjeti određenu sumu novca, bez obzira na spol i tip naselja u kojem žive. Važan pokazatelj kvalitete života mladih je i njihov stambeni status.

Postotak mladih koji su se uspjeli stambeno osamostaliti za oko 10 posto je niži od prosjeka EU, budući da 93 posto mladih u dobi od 18 do 24 godine žive kao podstanari, s roditeljima ili u kućama u vlasništvu roditelja. Dakle, samo sedam posto mladih je stambeno samostalno, i to dva posto onih koji žive kao podstanari, ali odvojeno od roditelja i pet posto onih koji žive u stanu ili kući koja je njihovo vlasništvo.

Stambeno zbrinjavanje

U skupini mladih u dobi između 25 i 30 godina situacija je nešto povoljnija, jer u ovoj dobnoj skupini 23 posto mladih živi u kući ili stanu koji je njihovo vlasništvo, a osam posto ih živi kao podstanari odvojeno od roditelja. No, taj prosjek je daleko ispod prosjeka zemalja EU. Ministar kulture i sporta FBiH Salmir Kaplan kaže kako će u okviru svojih nadležnosti poduzimati sve kako bi se položaj mladih poboljšao. -Očekujemo da ćemo na tom putu imati i podršku cijele Vlade, jer jedno ministarstvo samo ne može učiniti mnogo. Činjenično stanje je loše, ali smo kroz istraživanja koja će biti podloga za izradu strategije detektirali probleme i suočili se s njima, što je prvi korak k rješenju problema.

Na žalost, do sada su se mnogi ustručavali učiniti ovaj prvi korak. Da je ovaj korak načinjen ranije, danas ne bismo bili na prvom nego na možda petom koraku, ističe Kaplan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?