trgovina ljudima

Polovina Romkinja udaje se prije punoljetnosti

ilustracija
03.05.2017.
u 09:00

Petnaest milijuna djevojčica diljem svijeta samo u ovoj godini udat će se prije 18. rođendana, šokantni su podaci koje je objavio UNICEF. Stupanje u brak prije punoljetnosti ni u Bosni i Hercegovini nije rijetka pojava. Službeni podaci o točnom broju maloljetničkih brakova u BiH ne postoje, a jedan od razloga je i taj što se u velikom broju slučajeva radi o izvanbračnim zajednicama koje se zasnivaju nerijetko i uz pristanak roditelja.

Trgovina ljudima

Iako je prisilni brak jedna vrsta trgovine ljudima, prema podacima UNICEF-a, šest posto žena u BiH, uglavnom maloljetnica, stupilo je u ovakav vid braka. Ovi podaci izneseni su u izvješću američkog State Departmenta, precizirajući da u dogovorene brakove najčešće stupaju žene romske populacije.
- Aktivisti za zaštitu dječjih prava te aktivisti protiv trgovine ljudima primijetili su da tužitelji u BiH oklijevaju istražiti, a zatim i osuditi, dogovorene brakove romskih maloljetnika, a sve s opravdanjem da su ti brakovi ‘njihov način života’, navodi se u izvješću.
Maloljetnici koji stupaju u bračne i izvanbračne zajednice najčešće su socijalno i emocionalno nezreli, ekonomski ovisni, bez ikakvih kvalifikacija za samostalno privređivanje i ovakve zajednice, po ocjeni stručnjaka, mogu imati nesagledive posljedice ne samo za djecu koja stupaju u brak, već i za društvo u cjelini.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije