Srebrni jubilej sestara franjevki Marijinih misionarki u Odžaku

Pomagale su i pomažu svima, bez obzira na vjeru i naciju

storyeditor/2022-11-08/sestre.png
09.11.2022.
u 19:30

Prije 25 godina redovnice franjevke Marijine misionarke dobile su poziv od nadbiskupa kardinala Vinka Puljića da dođu u ratom razrušenu BiH pomoći da ratne rane brže zacijele i da svjedoče Božju ljubav, piše Večernji list BiH.

Prihvatile BiH

Odazvale su se tom pozivu 1997., doselile se u Odžak te uz pomoć župnika Nikole Pranjića pronašle i kupile kuću koja će postati njihov dom. U proteklih četvrt stoljeća učinile su puno za Posavinu i njezin narod, a zahvalne Bogu za sve te godine odlučile su proslaviti srebrni jubilej. Svečanu misu u Odžaku predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić. U Odžak su stigle i sestre franjevke Marijine misionarke iz Austrije, Mađarske i Slovenije, sestre misionarke ljubavi iz Banje Luke, sestre franjevke iz Tramošnice, nekoliko sestara iz Novog Travnika... Trenutačno u Odžaku djeluju tri sestre iz Poljske: s. Agnieszka Chwalinska, Anna Alberti i Elžbieta Zagorska. Kroz zajednicu u Odžaku prošle su mnoge sestre. - Rad u pastoralu: sakristija, kićenje crkve, pjevanje, župne kateheze, djelovanje kroz Caritas i kućne posjete; humanitarno djelovanje bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost, pomoć u obnovi nekih kuća potrebitima, pomoć oko školovanja, tečajevi sviranja instrumenata, šivanja, izgradnja objekta za osobe s posebnim potrebama… Njihov dolazak u posebno teškim poslijeratnim godinama bio je melem na ranu velikog broja ljudi. Iako su sestre bile iz mnogih krajeva Europe, sve su prihvatile BiH kao svoj dom i domovinu. Na svemu tome ljudi ovog kraja beskrajno su im zahvalni - kazao nam je župnik župe Odžak vlč. Ilija Orkić.

Zajednički ručak organizirali su mještani. - Dugo godina one samo nama pomažu, vrijeme je da bar jednom i mi ovakvim slavljem kažemo velika hvala - ističe Mato Zec iz Potočana. Među okupljenima bilo je i 50-ak građana islamske vjeroispovijesti, zajednica žena Sumeja i osobe okupljene oko štićenika i djelatnika Kuće nade. Prigodnim se riječima obratila s. Cirila Koršič iz prve postave sestara koje su došle u Odžak 1997. te uime provincijalke s. Elzbieta Humel. - Od dolaska sestara bio sam uključen u izvođenje radova oko uređenja kuće i smještaja. Njihov zahtjev je bio: veoma jednostavno – da sve bude dobro i bez luksuza. Humanitarno su djelovale bez obzira na vjeroispovijest. Svima su pomagale, prema mogućnostima, u rješavanju stambenih problema u Odžaku, Modričkom Lugu, Jakešu i šire, oko školovanja... - kazao je gospodarstvenik Ante Jurišić.

Postale obitelj

Puno su pomogle i u nicanju novog doma za djecu s poteškoćama u razvoju “Kuća nade”. - Sestre franjevke osigurale su oko 150.000 KM u samom početku radova - kazao je Jurišić. - Naše drage sestre postale su s vremenom kao obitelj i uključile se u odgoj i odrastanje naših mladih, na što smo posebno zahvalni i ponosni. Drage sestre, hvala vam na ovih 25 godina prijateljstva, vjere, nade i ljubavi… Hvala vam za svaki osmijeh, pruženu ruku, radost na licu i zagrljaj - kazala je Ivanka Šimić, ravnateljica Kuće nade.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije