OLAKŠAJTE PRILAGODBU

Pomicanje sata vam je izbacilo organizam iz ravnoteže? Ovako ćete najbrže priviknuti tijelo

Autori: 24 sata, Vecernji.ba
28.03.2021.
u 15:59

Izlažite se suncu što više kada ste budni, a kada je mrak izbjegavajte jako svjetlo. Ne gledajte u ekran prije spavanja, radije napravite kupku. Ne jedite nekoliko sati prije odlaska u krevet. 

Kazaljke su se noćas u dva sata pomaknule za jedan sat unaprijed, odnosno počelo je ljetno računanje vremena. Promjene mogu naštetiti organizmu. Posljedice su smanjena radna učinkovitost, slaba koncentracija, teže pamćenje i umor. No, važno je slijediti savjete stručnjaka koji nam mogu pomoći.

- Budući da svjetlo potiskuje izlučivanje melatonina, koji regulira cirkadijurni ritam organizma, važno je izlagati mu se tijekom budnih sati što je više moguće, i obratno, ne izlagati se jakom svjetlu kad je vani mrak. Na primjer, ako se noću ide u kupaonicu, ne treba pritom paliti jako svjetlo. Korištenje elektroničkih uređaja neposredno prije spavanja ima snažan učinak na san i budnost te može imati ključnu ulogu u stalnom nedostatku sna jer emitiraju plavu svjetlost koja može prekinuti prirodne cirkadijurne ritmove. Stoga nastojte izbjegavati gledanje u mobitel, tablet, računalo ili televizor barem sat vremena prije spavanja - rekla je Lea Maričić, mag. psih. iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Stručnjaci preporučuju da danas odrijemate poslijepodne i tako si olakšate prijelaz. Poželjno bi bilo izbjegavati stvari koje nam stvaraju nelagodu i nervozu te smanjiti razinu stresa.

24sata

Foto: Dreamstime

U dane uoči i nakon promjene sata valja smanjiti unos kave i broj popušenih cigareta, a u jelovnik uvrstiti više voća i povrća. Hrana bogata mineralima vraća ravnotežu.

Postupno mijenjajte ritam

Idite u krevet 15 minuta ranije i budite se do 15 minuta prije no što biste trebali. Kako bi normalno funkcionirali tijekom dana, odraslim ljudima potrebno je najmanje sedam sati sna.

24sata

Foto: Dreamstime

Preporuka je da zadnji obrok bude nekoliko sati prije odlaska na spavanje. Stručnjaci preporučuju lagane vježbe nekoliko sati prije spavanja, tople kupke ili nabavku čepića za uši te maski za oči. Bilo bi dobro ustajati i lijegati u isto vrijeme svakoga dana.

Pomoć iz prirode

Sok od trešanja bogat je melatoninom, kažu nutricionisti, te je odličan izbor za bolji san. Dobar izbor je i šalica toplog mlijeka s medom. Mirisi lavande, valerijane, vanilije ili kamilice pomažu kod ublažavanja osjećaja tjeskobe i uznemirenosti te kod nesanice. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije