Pieter Everaers

Popis stanovništva BiH proveden u skladu sa standardima

Pieter Everaer
12.10.2016.
u 12:03

Popis stanovništva BiH iz 2013. godine proveden je po međunarodnim standardima, uz određene pritiske koje su izazvala pitanja o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, smatra Pieter Everaers, direktor EUROSTAT-a.

Pieter Everaers, direktor pri EUROSTAT-u, Uredu za statistiku Europske komisije, i predsjedatelj Upravljačke grupe Međunarodne promatračke operacije za popis stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini 2013. godine danas je na konferenciji za medije kazao da je popis stanovništva BiH iz 2013. proveden po međunarodnim standardnima, javlja N1. 

"Imali smo zadatak da se prati usklađenost popisa s međunarodnim standardima. Morali smo napraviti pregled standarda na globalnoj razini kako bismo definirali potrebne ciljeve. U pripremnim fazama smo uzeli tehničku pripravnost i spremnost BiH da provede propise. Smatrali smo da su pripreme izvršene i da popis može početi. U listopadu 2013. smo govorili o kvaliteti popisivanja, i pored manjih nepravilnosti smo rekli da je popis proveden prema propisima", kazao je Everaers.

Dodao je da nije bilo dovoljno vremena za validaciju i da postoji još posla koji se mora obaviti.

"Smatramo da su posljednje faze popisa provedene na odgovarajući način. Nije bilo dovoljno vremena za validaciju. Još ima posla koji trebamo obaviti, ali smatramo da postoji opredijeljenost institucija da se to obavi.

Zaključujemo da je popis u BiH proveden u cjelosti s međunarodnim standardima, iako je pritisak i diskusija koju je izazvao utjecao na upravljanje postupkom rezultati popisa se smatraju validnim i mogu se koristiti za planiranje ekonomskog i društvenog razvoja", istaknuo je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?