posljedice poplava

Velike štete u poljoprivredi: Uništena proljetna sjetva

Nezavisne
15.05.2019.
u 21:15

Poplave koje su u proteklih nekoliko dana pogodile Unsko-sansku županiju prouzročile su ogromnu štetu u poljoprivrednoj proizvodnji, s obzirom na to da su pod vodom bile velike površine zasijane poljoprivrednim kulturama.

Prema riječima Huseina Selimovića, predsjednika Udruženja poljoprivrednika USŽ, štetu tek treba popisati i bit će je vrlo teško sanirati, pišu Nezavisne novine. 

"Poljoprivrednici su tek završili proljetnu sjetvu, mnogi od njih su se zadužili, i sada je praktično sve propalo. Bez pomoći nadležnih institucija bit će nemoguće sanirati štetu, tako da očekujemo reakciju, prije svega lokalnih i županijskih vlasti", istaknuo je Selimović.

U Poljoprivrednom zavodu USŽ kažu da će farmeri koji su zasijali površine određenim poljoprivrednim kulturama morati izvršiti njihovo presađivanja i sve bi to u konačnici moglo dodatno poskupjeti poljoprivredne proizvode.

"Ovakvi vremenski uvjeti znači poplave, višak vlage i niža temperatura pogoduju pojavi i razvoju biljnih bolesti i štetočina. Zbog toga se preporučuje da se obavi pravovremeno tretiranje poljoprivrednih kultura odgovarajućim preparatima", kaže Mehira Pervaz, direktorica Poljoprivrednog zavoda USŽ.

Ona je dodala da je već sada izvjesno kako će prinosi žitarica, povrća i ostalih poljoprivrednih kultura na području ove županije biti manji u odnosu na ono što je planirano.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?