Alarmantno

Porezna blokirala račune bolnica u Mostaru, životi tisuća pacijenata ugroženi

05.07.2016.
u 07:00

Porezna uprava FBiH blokirala je račune SKB Mostar, kao i RMC “Dr. Safet Mujić”, zbog čega je upitno daljnje funkcioniranje ovih ustanova, kao i pružanje zdravstvenih usluga pacijentima, pa i onima najhitnijima

Svi pacijenti iz Hercegovine kojima je potrebna hitna operacija srca na zahvat trenutačno moraju ići u bolnicu u Zenici. U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar su uslijed udara groma prije nekoliko dana isključena oba uređaja srce-pluća. Riječ je o uređajima koji za vrijeme operativnih zahvata preuzimaju funkciju pluća i srca i bez kojih je nemoguće izvoditi ove vrste liječničkih zahvata, a zbog Porezne uprave FBiH ne mogu biti popravljeni.

Hitne operacije

Naime, Porezna uprava FBiH blokirala je račune SKB Mostar, kao i RMC “Dr. Safet Mujić”, zbog čega je upitno daljnje funkcioniranje ovih ustanova, kao i pružanje zdravstvenih usluga pacijentima, pa i onima najhitnijima. Ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić kazao je kako se ova ustanova nalazi u apsurdnoj situaciji, odnosno da netko drugi odlučuje o tome što bolnici treba, a što ne. “Sad smo u poziciji da šefica računovodstva SKB Mostar, prije nego što ode u banku platiti neki račun, mora otići u Poreznu upravu FBiH kako bi joj službenici koji tamo rade kazali što možemo, a što ne možemo platiti. Tako nam se sad dogodilo da nismo mogli dobiti dozvolu za plaćanje računa za popravku oba uređaja za srce i pluća koji su se prije nekoliko dana pokvarili uslijed udara groma”, kazao nam je Kvesić. Dodaje kako je bolnica posudila novac za popravku spomenutih uređaja, što dovoljno govori o njihovoj važnosti, odnosno potrebi. “Posudili smo novac i sad ne možemo platiti popravak jer netko tamo misli da to nije prioritet. S ogorčenjem, s kojim odavno ništa nisam govorio, moram reći kako je ovo žalosno”, kaže Kvesić. Naglašava kako u Poreznoj upravi FBiH nisu uspjeli naći ni sugovornika koji bi ih saslušao. “To je prvi put da je tako. Kao ravnatelj bolnice i kao liječnik, ne mogu prihvatiti da bilo tko u moje ime donosi odluku o prioritetima bolnice. Postoji put kojim netko određuje tko će bit ravnatelj bolnice, možda sljedeći put to neću biti ja, ali dok sam ravnatelj bolnice, donosit ću odluke od strateškog interesa za pacijente”, istaknuo je Kvesić. Dodaje kako je svjestan činjenice da je stanje teško, ali se ono ne smije pogoršavati nikakvim “političarenjem”.

“Ako netko želi zabraniti ljudima da se liječe, neka se potpiše imenom i prezimenom, a ne da Ante Kvesić ili neki drugi ravnatelj bolnice bude kriv što netko ne može dobiti liječničku uslugu koju treba”, kaže Kvesić. Njegovo mišljenje dijeli i ravnatelj bolnice RMC “Dr. Safet Mujić” Zlatko Guzin koji se nalazi u istoj situaciji.

“Na ovaj način službenici Porezne uprave FBiH odlučuju što je nama bitno”, kaže Guzin, dodavši kako je ova vrsta blokade dovela u pitanje funkcioniranje bolnice. Naglašava kako se bolnice, odnosno zdravstvene ustanove, ne mogu tretirati kao tvornice jer je riječ o ustanovama od javnog značaja. “Ako se ne nađe razumijevanje, doći će do zatvaranja bolnica jer nećemo moći nabavljati lijekove ni ostalu potrebnu opremu”, zaključio je Guzin. Blokiranje računa zdravstvenih ustanova u FBiH tim je apsurdnije ako uzmemo u obzir da je prošli tjedan održana sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH o temi “Informacija o stanju u zdravstvenom odjelu u FBiH s prijedlogom mjera” na kojoj je, među ostalim, zaključeno kako je zdravstvenim ustanovama potrebna pomoć.

Naime, izaslanici su s 33 glasa za i 2 suzdržana podržali sve zaključke koji su stavljeni na stol, a odnose se na saniranje dugova u zdravstvu. Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić kazao je tom prilikom kako je dug koji imaju zdravstvene ustanove u FBiH nastao jer financijski sustav ne prati zdravstveni.

Naplata usluga

“Bolnice ne mogu naplatiti svoje usluge od zavoda, a zavodi nemaju alate izvršiti pritisak na gospodarske subjekte da plaćaju doprinose.

Cjelokupno društvo mora se pozabaviti ovim problemom, mora se voditi računa o tome da se plaćaju doprinosi na stvarne prihode, a ne na minimalne plaće. Moraju se pronalaziti još i alternativni izvori financiranja. Nemamo ni odgovarajuću cijenu usluga u zdravstvu, ona je niska. Proizlazi kako bolnice, što više rade, prave sve veće dugove”, istaknuo je tom prilikom Mandić. Odluka Porezne uprave FBiH o blokadi računa zanimljiva je i ako uzmemo u obzir naputak Vlade FBiH s prošlotjedne sjednice, u kojem se navodi “kako tek treba naći rješenje za saniranje dugova.”

“Vlada FBiH usvojila je izvješće o stanju poreznog duga s prijedlogom mjera i zadužila Federalno ministarstvo financija da u roku od 90 dana pripremi i dostavi odgovarajuće prednacrte zakona kojima će adekvatno biti uređeno restrukturiranje poreznog duga.

To bi trebalo biti urađeno kroz centralizaciju politike upravljanja dugom, kvalitetnije i učinkovitije iskorištavanje postojećih resursa i propisivanje ovlasti za donošenje odgovarajućih podzakonskih akata koji će detaljno urediti sastavljanje i realizaciju programa za restrukturiranje poreznog duga”, navedeno je u priopćenju Vlade FBiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?