Republika Srpska

Porod prirodnim putem u privatnoj klinici 3500, a carskim rezom 5000 maraka

03.04.2016.
u 09:43

Osim u javnim, odnosno državnim bolnicama, u BiH porod je moguće obaviti i u dvije privatne bolnice. Obje se nalaze na području Republike Srpske, Specijalna bolnica za fiziologiju i bolesti ženskih reproduktivnih organa “Neovita” u Palama i Bolnica za ginekologiju i akušerstvo “Jelena” u Banjoj Luci.

Kako je za Klix.ba priopćeno iz resornog ministarstva manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, privatna zdravstvena ustanova može obavljati porode ako ispunjava uvjete propisane Zakonom o zdravstvenoj zaštiti RS-a i pravilnikom o uvjetima za početak rada zdravstvene ustanove. “U RS-u dvije privatne specijalističke zdravstvene ustanove - ‘Neovita’ Pale i ‘Jelena’ Banja Luka imaju odluku djelatnosti bolnice (specijalističko, konzultativno i bolničko liječenje iz oblasti ginekologije i akušerstva), što podrazumijeva da bolnica može pružati usluge poroda. Prema novom zakonu, bolnica mora imati do 10 kreveta, dvije operacijske dvorane (posebno porođajnu), kao i posebnu opremu. Što se tiče kadra, obavezna su dva ginekologa, pedijatar, anesteziolog s ugovorom o djelu, instrumentarka, dvije primalje, anestetičarka i laborant”, navodi se u priopćenju Ministarstva. Privatna bolnica “Neovita” nikada nije naplaćivala usluge poroda, nego su rodilje svoja prava ostvarivale preko Zavoda zdravstvenog osiguranja RS-a. Iz Zavoda su nam kazali kako je prije nekoliko godina s ovom bolnicom prekinut ugovor, upravo zbog navedenog sudskog spora. “Odobrenje o ponovnom radu bolnice stiglo je iz Ministarstva zdravstva prije nekoliko dana, stoga ćemo sada ponovno pokrenuti proceduru suradnje sa Zavodom RS-a. U međuvremenu, porode nismo naplaćivali. Ova medicinska ustanova ravnopravna je s bilo kojom u državnom vlasništvu. Pacijentice trebaju donijeti samo uputnicu od liječnika opće prakse. Inače, preko Zavoda porod regularnim putem stoji 700 KM, a carski rez 1400 KM”, rekao nam je dr. Đerić. Kada je u pitanju druga privatna bolnica u BiH u kojoj je moguće obaviti porod - Klinika za ginekologiju i akušerstvo “Jelena” u Banjoj Luci, cijene su nešto više. “Porod prirodnim putem stoji 3500 KM uz nazočnost ginekologa, pedijatra i anesteziologa, što dodatno uključuje kompletnu terapiju i boravak u bolnici tri dana. Porod carskim rezom stoji 5000 KM i uključuje boravak u bolnici pet dana.

Pacijentice se trebaju najaviti mjeseca dana ranije kako bi im bio osiguran smještaj”, rečeno je za Klix.ba iz bolnice “Jelena” Banja Luka. Na području FBiH i Brčko Distrikta nema privatnih bolnica u kojima se mogu obaviti porodi. U Federaciji BiH trenutačno ne postoji nijedna privatna bolnica u kojoj se mogu obavljati porodi, potvrđeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva. Kao razlog navodi se neispunjavanje uvjeta, kadra i opreme potrebnih za realizaciju jedne ovakve ginekološke usluge. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?