Pripreme za sajam

Pósa: Mađarska će na mostarskom sajmu predstaviti gospodarski uzlet

26.10.2019.
u 12:35

- Mi moramo među sobom surađivati jer bolje je da surađujemo nego da nas pojedu velikani. Zato nam je drago da je Mađarska zemlja partner 23. međunarodnog sajma gospodarstva. Znamo kako je to učinila NR Kina prošle godine i minimalno što želimo jest da se i mi isto predstavimo, ako ne i bolje. Želimo pokazati da smo ozbiljna država. Mađarska je od 1990. godine napravila veliki korak naprijed i željeli bismo podijeliti iskustva i taj svoj napredak pokazati i na ovom sajmu koji je idealna prilika za to - kazao je Krisztián Pósa, veleposlanik Mađarske u BiH, nakon posjeta Sajmu gdje se susreo s direktoricom Sajma Dalfinom Bošnjak.

Rekordan broj izlagača

Podsjetimo kako je Narodna Republika Mađarska zemlja partner 23. međunarodnog sajma gospodarstva koji će se održati u razdoblju od 31. ožujka do 4. travnja 2020. godine. Već sada je izvjesno da će 23. sajam u Mostaru okupiti rekordan broj izlagača iz različitih zemalja svijeta. Kako ističu u Sajmu, manifestacija će biti obogaćena regionalno i međunarodno vrlo značajnim konferencijama, a izlagačima će na jednom mjestu biti ponuđen spoj sajamskih i konferencijskih događanja. - Na Sajam gospodarstva u Mostaru gleda se kao na Bosnu i Hercegovinu. Mi smo reprezenti ove zemlje i njezina gospodarstva i istinski međunarodni sajam koji može predstaviti svoju zemlju. Imamo vremena, zasukat ćemo rukave i učiniti sve da budemo dobri domaćini našim prijateljima iz Mađarske kako bismo im pomogli da se predstave u najboljem mogućem izdanju - kazala je direktorica Bošnjak.

Tijekom susreta najavljena je i konferencija o temi povezivanja gospodarstva dviju zemalja te dolazak političkog izaslanstva Mađarske, kao i ljudi iz najvećih kompanija, zatim kulturna suradnja te predstavljanje turističkih potencijala Mađarske u Mostaru. Mađarska će predstaviti i svoje jake adute - prehrambenu i poljoprivrednu industriju, autoindustriju i energetski sektor. Zanimljivo je da Mađarska koja, istina, nema more, ostvaruje prihod od turizma kao i Hrvatska.

Najveći rast u EU

Mađarska je također i vodeća u Europskoj uniji po stopi rasta od 5,3 posto. Koliki je napredak ostvarila posljednjih godina, pokazuje i podatak da u toj zemlji gotovo da i nema nezaposlenih te da su smanjili javni dug i izgradili brojne industrijske pogone te da su među pet zemalja koje bilježe najveće inozemne investicije u svijetu. U Mađarskoj je trenutačno zaposleno 10.000 inženjera u automobilskoj industriji i isto toliko u digitalnoj tehnologiji i robotici. Mađarska je trenutačno, u svojih posljednjih 100 godina, najneovisnija u svojoj novijoj povijesti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije