Prometno povezivanje

Posavina postaje prozor u EU i strateška točka ekonomskog razvoja

24.02.2021.
u 14:21

Posavina će, osim koridora Vc koji prolazi općinom Odžak, vrlo skoro biti pozicionirana na još jedan strateški važan prometni koridor, a koji će spajati Tuzlu i Orašje preko Brčkog te koji će, osim povezivanja šireg prostora Orašja i ostatka Federacije, otvoriti i novu perspektivu povezivanja s međunarodno značajnim koridorima sjevernije, poput paneuropskog koridora X koji ide od Austrije do Grčke.

Utvrđeni planovi

Naime, planovi nadležnih u Federaciji su, u kontekstu autoceste Sarajevo - Beograd, ove godine izraditi glavni projekt za autocestu na dionici Tuzla - Orašje. Trenutačno je u fazi usuglašavanje projektnog zadatka i idejnog projekta s prostornim planom Tuzlanske županije, nakon čega slijedi provođenje natječaja za usluge projektiranja dionice Tuzla - Orašje. 
Istodobno, kada je riječ o Odžaku, on je praktički već pozicioniran na mapu europski značajnih prometnih koridora. Naime, preko prostora ove općine prolazi dionica Svilaj – Odžak dužine 10,7 km koja je strateški važna ne samo za poboljšanje cestovne infrastrukture nego i za regionalnu suradnju i bolju povezanost s EU-om. Ista se veže na most na rijeci Savi u Svilaju, koji je završen, ali čije se puštanje u promet veže uz izgradnju graničnog prijelaza na bh. strani. Puštanje u promet bit će nakon dovršetka radova na uspostavi graničnog prijelaza, a informacije govore kako bi to moglo biti u idućih nekoliko mjeseci.

Iz Autocesta Federacije naglašavaju kako će najsjevernija točka koridora znatno rasteretiti promet u Odžaku, ali da će pravu vrijednost dobiti tek izgradnjom graničnog prijelaza i mosta Svilaj.

Usko vezana uz temu prometnog povezivanja jest i tematika gospodarskog napretka. Poznato je kako su moderne, brze i sigurne prometnice svojevrsni generator ekonomskog napretka, a posebice kada govorimo o poduzetništvu. U Odžaku vjeruju kako se otvaranjem mosta Svilaj stvaraju velike mogućnosti, a posebno za zapošljavanje mladih ljudi, kao i za dolazak investicija, odnosno kapitala iz Republike Hrvatske i iseljeništva. Pritom su planovi usmjereni k osnivanju gospodarskih zona uz granični prijelaz Svilaj koje bi slijedile uspješan recept iz nekih drugih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Analiza potencijala šireg prostora Posavine, odnosno cijelog sjevernog dijela Bosne i Hercegovine koji leži uz Savu, pokazuje kako postoji prostor za daljnje unaprjeđenje gospodarskih kapaciteta.

Poduzetništvo

Autocesta od Tuzle prema Orašju bila bi jedan od načina kako te kapacitete podignuti na višu razinu, a kako se moglo nedavno čuti na sastanku koji je održan u Tuzli, ovaj bi projekt omogućio spajanje na međunarodni koridor X, što znači na autocestu Zagreb - Beograd. Prilika za Posavsku županiju leži upravo u činjenici da se na udaljenosti od svega 40 km nalaze čak dva granična prijelaza (Orašje i Šamac), koji su u samom vrhu u Bosni i Hercegovini po višemilijunskim godišnjim prometovanjima osoba i vozila. Dodajmo tomu i Svilaj te dobivamo jednu novu dimenziju za daljnji razvoj trgovine na veliko i malo, prerađivačke industrije, poljoprivrede i građevinarstva. U Posavskoj županiji djeluje nekoliko poduzetničkih zona: Dusine u Orašju, Sjever u Odžaku te Veliko blato i Malo blato u općini Domaljevac-Šamac, a sve one mogle bi i dodatno profitirati okončanjem aktivnosti na izgradnji Svilaja, kao i realizacijom projekta spajanja Orašja i Tuzle.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?