Orašje

Posavina pruža idealne uvjete za sportski lov i ribolov

30.03.2022.
u 15:33

Udruga ribolovaca Šaran Orašje bila je domaćin prvenstva Sportsko-ribolovnog saveza FBiH u disciplini "lov šarana i amura"

Nositelj svih aktivnosti u očuvanju ribljeg fonda na prostoru općine Orašje je Udruga ribolovaca Šaran Orašje koja je osnovana davne 1946. godine i koja gospodari s pet revira, kao i ribolovom na rijeci Savi. Zadnjih godina udruga redovito broji oko 400 članova i svake godine prije početka ribolovne sezone ulaže sredstva u obogaćivanje i oplemenjivanje ribljeg fonda na vodama kojima gospodari, piše Večernji list BiH. Tako je bilo i koncem 2021. godine kad je izvršeno poribljavanje s 4100 kg šarana i amura.

Osam ekipa

- U udruzi postoji ribočuvarska služba koju obavlja petnaestak volontera, a kroz redovita natjecanja želimo mlade više usmjeriti prema prirodi i njezinim ljepotama, a manje kafićima, igricama i kladionicama. U tom smjeru udruga djeluje kontinuirano i zadnjih nekoliko godina redovito izdajemo besplatne godišnje dozvole za svu djecu koja pohađaju osnovne škole na prostoru općine Orašje - istaknuo je Mario Živković koji je na posljednjoj sjednici Skupštine Udruge dobio novi četverogodišnji mandat predsjednika.
Posavina pruža idealne uvjete za sportski ribolov, što su prepoznali i u Federalnom ribolovnom savezu. Kad su u pitanju sportska ribolovna natjecanja, Savez se zadnjih godina sve više oslanja na revire u okolici Orašja pa je oraška udruga Šaran bila domaćin državnih kvalifikacijskih natjecanja i nekoliko kola Premijer lige BiH u ribolovu, što dodatno govori o vrijednosti i kvaliteti voda u Posavini. Tako je proteklog vikenda Udruga ribolovaca Šaran Orašje bila domaćin prvenstva Sportsko-ribolovnog saveza FBiH u disciplini "lov šarana i amura". Organizator SRS FBiH je na reviru "Ulovi i pusti" Ciglana Orašje okupio 8 ekipa iz Mostara, V. Kladuše, Tešnja, Prozor-Rame, Banovića, Gradačca i dvije ekipe iz UR Šaran Orašje. Za prvo ovogodišnje natjecanje ribolovci su imali izvanredne uvjete što potvrđuju podaci o 178 ulovljenih primjeraka ukupne težine 1247 kilograma ribe.
- Kroz 50 sati natjecanja pratilo nas je uistinu lijepo vrijeme i zadovoljni smo količinom ulovljene ribe iako je početkom proljeća voda jako hladna. Jezero u Orašju pruža idealne uvjete, pogotovo u dubljem dijelu tako da nas raduje podatak da su sve ekipe ostvarile ulov, netko više, netko manje. Bio je ovo predivan vikend i drago nam je da su se ribolovci iz mostarske ekipe Neretva 1933 po prvi put uključili u natjecanje u šaranskom ribolovu - kazao je predsjednik SRS-a FBiH Dino Miljković.

Način života

Natjecanje se odvijalo ravnopravno u dva sektora, a ukupan pobjednik je CT Šaran-1 Orašje u sastavu Željko Arlović i Damir Baotić s ulovljenih 496 kg ribe, a mogu se pohvaliti ujedno i najtežom ribom od 17,15 kg. Drugo mjesto je pripalo ekipi CT Ramske vode Rama Prozor koja je ulovila 171 kg, a treće CT Blinker Tešanj za koju su ribarili otac i sin, Halil i Amar Mahalbašić. Također i sastav ekipe Rama-Prozor je uistinu zanimljiv jer ju čine ribolovci iz Posušja, Josip Žulj, Petar Bašić i Ivica Landeka. - Svi smo iz Posušja, a lovimo za Ramu budući da naša udruga nije u federalnom savezu i nemamo svoju vodu. Prvi put smo na vodi u Orašju, a dojmovi su više nego dobri. Izvukli smo maksimum na svojoj poziciji i prezadovoljni smo kako ribolovom tako i ljubaznošću i gostoprimstvom domaćina. Deset godina sam u šaranskom ribolovu i jednostavno uživam kraj vode jer je ribolov način života i opušta me - kazao je Josip Žulj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?