Muzej “Vrata Bosne” u Tolis

Posavina turistička destinacija s povijesnom pričom

27.05.2018.
u 18:34

Rijeka Sava je tijekom povijesti bila žila kucavica Bosanske i Slavonske Posavine o kojoj su stanovnici njezine lijeve i desne obale uvijek bili ovisni. Poplave su donosile zlo, ali nisu umanjile prirodnu ljepotu Posavine i bogatu povijesnu baštinu, piše Večernji list BiH.

Ovoga puta rijeka Sava donosi novo poglavlje Posavini naviknutoj više živjeti od zemlje i “tvornice pod otvorenim nebom”, a manje od prirodnih ljepota svojega podneblja. Novo turističko poglavlje počelo je otvaranjem vrata jednoga od najljepših muzeja u BiH - “Vrata Bosne”. Muzej se nalazi pod krovom Franjevačkog samostana u Tolisi koji je s crkvom Uznesenja BDM nacionalni spomenik kulture. Kako su fratri neumorno godinama čuvali povijesno nasljeđe posavskoga kraja pod zidinama Franjevačkoga samostana u Tolisi, takvo bogatstvo sve više prepoznaju diljem svijeta i kao turističku destinaciju s povijesnom pričom.

“Vrata Bosne” u Tolisi

Muzej “Vrata Bosne” u Tolisi počeo je primati u značajnijem broju turiste koji su prvi put na svoje turističko odredište stigli kruzerom. Crkvu Uznesenja BDM i Franjevački samostan na Raščici u Tolisi posjetilo je stotinjak turista iz Austrije i Švicarske.

Posredstvom austrijske agencije u posjet BiH stigli su riječnim kruzerom te na krstarenju Savom i Dunavom, uz Brčko, izabrali i Tolisu kao jednu od destinacija, njima nepoznatu te je većini, kažu, to prvi dolazak u BiH. Njihova vodičica i prevoditeljica Marica Markoljević iz Službe za turizam Vlade Distrikta Brčko ističe kako imaju jako puno pitanja i zanima ih sve, od društveno-političkog uređenja, do povijesti ovoga kraja, kako i od čega ljudi žive i još puno toga.

- Franjevci su preživjeli sve moguće režime, progone, ratove i izbjeglištva, ali su uvijek ostali s narodom i uz narod. I danas - ističe fra Perica Martinović, kustos muzeja “Vrata Bosne” - želimo biti aktivni sudionici zbivanja i pozitivno utjecati na vedrije poglede na budućnost, pogotovo u današnje sumorno vrijeme kada sve pomalo djeluje beznadno, tmurno i, rekao bih, uplašeno. Želimo i u ovom vremenu pomoći ljudima shvatiti kako njihova budućnost ima perspektivu te da trebaju međusobno u slozi, ljubavi i razumijevanju graditi bolje dane. I danas nastavljamo sa širenjem opismenjavanja i duhovnog obogaćivanja koje je modernije, suvremenom tehnikom, ali siguran sam kako će knjiga i dalje ostati svetinja koju treba čitati, čuvati i njegovati - poručio je fra Perica.

Nezaobilazna destinacija

U Tolisi su austrijski i švicarski turisti razgledali crkvu i Franjevački samostan, muzejske postave, knjižnicu, kupili suvenire te, uz sve to, pokazali svoje oduševljenje, prije svega, velikom ljubavlju koja se ulaže u čuvanje povijesne građe Posavine.

- Smatram kako je Tolisa definitivno postala nezaobilazna destinacija turista i otkrit ću vam kako, također riječnim kruzerom, dolaze još dvije skupine turista iz Austrije i Švicarske - kazala je tada u razgovoru Markoljević te istaknula kako je u idućem razdoblju potrebno suradnjom, idejama i preporukama raditi na obogaćivanju ponude kako bi se povećao i broj turista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije