I nakon četiri godine

Posavljaci još uvijek sa strahom obilaze savski nasip

24.03.2018.
u 08:00

Posavska županija još uvijek je sa svježim sjećanjima iz svibnja 2014., kada se Posavina dramatično branila od vodene stihije koja je u nekoliko minuta odnosila plodove životnoga rada Posavljaka, piše Večernji list BiH. Podsjećamo, tri su općine tada bile 74% prekrivene vodom, koja se zadržala čak 22 dana. Ovih dana, kada priroda ponovno pokazuje svoju nadmoć u BiH i Hrvatskoj, a rijeke plave velika područja, savski nasip opet je najčešće mjesto koje se obilazi u PŽ-u. S još svježim sjećanjima na poplave od prije četiri godine, baš nekako u ovo vrijeme, za svaki slučaj se provjerava vodostaj.

Naime, kada za druga bh. područja prestane opasnost, voda se slije u posavsku ravnicu i tada Posavljaci zabrinuto gledaju u dvije rijeke koje je okružuju, Savu i Bosnu. Kako se tri posavske općine pružaju uz savski nasip najvećom dužinom, većom od 60 km, shvatljiva je zabrinutost, no iz mjerodavnih institucija stižu uvjeravanja kako je sadašnja situacija stabilna.

Trenutačno stanje stabilno

- Stanje na zaštitnim vodnim objektima, koji su svi u funkciji, stabilno je i sigurno. U idućem razdoblju očekuju se stagnacija i blagi pad vodostaja, što daje dodatnu sigurnost. Potrebno je podzemne vode, koje su poplavile određeni dio lokacija naselja uz obale, premjestiti i vratiti u vodotoke rijeka Save i Bosne. U odžačkoj i srednjoj Posavini još su mjere obrane od poplava, u odžačkoj Posavini su izvanredne, a u Oraškoj, odnosno srednjoj Posavini, na snazi su redovite mjere obrane od poplava - kazao nam je Sejad Delić, direktor Agencija za vodno područje rijeke Save, tijekom obilaska terena u Odžaku.

Problem podzemne vode

Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo nastavlja vršiti pojačano praćenje vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH. Vodostaji svih vodotoka u BiH, dakle, desnih pritoka rijeke Save, u opadanju su, što je dobro za vodostaj Save. - U oraškoj, odnosno srednjoj Posavini, očekuje se blago povećanje vodostaja. Kako u gornjem toku rijeke Save već dolazi do opadanja i stagnacije, za očekivati je u idućim danima i blagi pad vodostaja - kaže Delić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije