ILI SUŠA ILI POPLAVE...

Posavski majstor Pavo Marošević: Žao mi je što nisam mlađi, imao bih posla da nikako ne spavam

30.07.2020.
u 15:04

U mnogim posavskim mjestima opskrba vodom obavlja se još uvijek na starinski način bez sustavno riješenog pitanja vodoopskrbe. U općini Domaljevac-Šamac kućanstva u najvećem broju pojedinačno rješavaju problem još uvijek na starinski način - hidroforom, a to znači da su u ljetnim mjesecima, kada se Sava povuče u svoje korito, “majstori od vode” najtraženije osobe, piše Večernji list BiH.

Svjestan takvog problema, načelnik općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić krenuo je u zahtjevan projekt gradnje javnog vodovoda, dobio je potporu lokalne zajednice i županijskih vlasti, a nisu izostali ni donatori. Ipak, milijunski projekt, upravo zbog visine potrebnih financijskih sredstava, mora se rješavati fazno. I dok se projekt uvelike zahuktava na terenu i vidni su pomaci od postavljanja dijelova za vodotoranj i pružanja vodovodne mreže, vodoinstalateri s početka naše priče ovih dana imaju pune ruke posla u Domaljevcu.

Muke s hidroforima

- Žao mi je što nisam mlađi, imao bih posla da ne spavam - kaže nam poznati domaljevački majstor Pavo Marošević dok kod susjeda rješava još jedan od niza problema kada nema vode, a hidrofori svako malo zastajkuju u radu. Probleme s vodom i elektronikom ima u malom prstu, pa je svojedobno imao i obrt, no nakon nekoliko desetljeća vrijeme je za odmor koji, ipak, nema jer mještani svako malo zovu za pomoć.

- Mlade danas ne zanimaju zanati iako bi imali posla - zaključuje Pavo Mali.

Zanimali su nas i službeni podaci vezano za napredak radova. U poglavarstvu općine tvrde da su nakon pripremnih radova u radionicama izvođača započeli radovi na izgradnji vodotornja na vodocrpilištu u Domaljevcu. Većina dijelova vodotornja dopremljena je na lokaciju, a zavarivački radovi teku bez poteškoća. Čeličnu konstrukciju vodotornja čine noseći stup visine 40 metara i spremnik za vodu visine 10 metara.

- U prošloj godini završeni su radovi na I. fazi izgradnje koja je podrazumijevala izradu temelja objekta. Izgradnja II. faze počela je sredinom svibnja 2020. godine. Općina projekt radi u partnerstvu s Vladom Posavske županije, resornim županijskim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i UNDP-ja BiH.

Vodovodna mreža

Dio sredstava osiguran je od Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH. Vrijednost radova s nadzorom radova veća je od pola milijuna maraka, a realizira se preko UNDP-ja. Prema javnom pozivu, koji je proveo UNDP BiH, izabran je izvođač Ćosić-promex d.o.o. Usora, a nadzor na radovima je društvo Routing d.o.o. Banja Luka. Nakon faze pripremnih radova, koja je rađena u radionicama izvođača, počeli su radovi i na samoj lokaciji u Kalištima. Spremnik vodotornja kapaciteta je 270 m3, bit će visine 54 m - objašnjava nam načelnik Piljić. Općina Domaljevac-Šamac pokrenula je aktivnosti i na izgradnji vodovodne mreže u naselju Domaljevac dužine 16.325 m. Ugovoreni radovi prve faze u dužini su od 2500 metara. Sredstva za tu fazu dijelom su osigurana iz proračuna općine, a dijelom iz sredstava Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske preko javnog poziva. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?