Dom naroda PF BiH završio sjednicu započetu početkom mjeseca

Posebnim zaključkom definirani rokovi za dostavljanje odgovora na izaslanička pitanja i inicijative

15.10.2020.
u 15:36

Pod predsjedanjem Tomislava Martinovića, u četvrtak je završena sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koja je s radom počela početkom listopada. U nastavku zasjedanja izaslanici su u formi nacrta usvojili Zakon o provođenju odluka sudova, uz zaključak kako može poslužiti kao dobar temelj za izradu prijedloga zakona koji će osigurati jasne mehanizme za provedbu odluka sudova te na taj način doprinijeti jačanju vladavine prava u BiH. 

Izaslanici nisu prihvatili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu u Federaciji BiH. Najviše zamjerki iznijeli su na članak 9. predloženog zakonskog rješenja prema kojem profesionalni vozač može biti samo osoba sa završenom trogodišnjom srednjom školom za vozača. 
"Ovo je jednostavno loš zakon, najviše zbog uvjeta za vozače koji ne idu na ruku ni vozačima koji masovno odlaze iz BiH, ali ni poslodavcima koji će imati problem kako zadržati i postojeće vozače. U ovakvoj formi zakon bi stvorio dodatne troškove i poslodavcima i vozačima“, istaknuo je Ivo Tadić, predsjednik Kluba izaslanika iz reda hrvatskog naroda.  

Podršku izaslanika dobio je Financijski plan  Zavoda za transfuzijsku medicinu te nekoliko Prijedloga odluka o kreditnim zaduženjima za nekoliko infrastrukturnih projekata kao i Projekt registracije nekretnina u Federaciji BiH. Usvojenim odlukama radit će se na jačanju sustava javnog prijevoza i gradskih prometnica u Sarajevu, a omogućen je i nastavak radova na Projektu Koridora VC, u njegovom središnjem dijelu. 

U skladu s praksom višemjesečnog ili višegodišnjeg čekanja na odgovore na izaslanička pitanja i inicijative, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH jednoglasno je usvojio Zaključak kojim je Vladi Federacije BiH naloženo da svojim agencijama i zavodima  naredi da u roku od 30 dana dostavljaju odgovore na upućena izaslanička pitanja i inicijative. 

"Ovakvim odnosom oni kojima su upućena izaslanička pitanja i inicijative, pokazuju nedostatak poštovanja prema ovom domu i to se mora promijeniti. Prilikom izmjene Poslovnika o radu Doma naroda posebno ćemo povesti računa o ovom pitanju, a dotad je ovaj Zaključak koji je danas pred vama, način da ubrzamo dostavu odgovora na naša pitanja i inicijative“, zaključio je raspravu po ovom pitanju predsjedatelj Doma naroda Parlamenta F BiH Tomislav Martinović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?