livno

Posjet zeničkoga Kluba paraolimpijskih sportova “Baton”

12.05.2016.
u 11:00

Članovi zeničkog Kluba paraolimpijskih sportova “Baton” ovih dana posjetili su Livno te u organizaciji livanjskog Odbora za međureligijsku suradnju (OMS), CRS-a i Caritasa obišli najznačajnije kulturno-povijesne znamenitosti i vjerske objekte svih triju vjerskih zajednica. Riječ je o udruženju koje okuplja ratne vojne invalide proteklog rata u BiH 1992. - 1995., a koji ovom posjetom Livnu, ali i drugim krajevima BiH, ruše barijere i pokazuju da se može živjeti zajedno. Po riječima Amira Ismića, predsjednika “batonaca”, osnovni pokretač za njihova brojna putovanja jest taj da zaborave vlastiti hendikep, ali i ožive ono što je Bosnu i Hercegovinu krasilo prije rata.

- Mi, koji smo stradalnici rata, ukazujemo da možemo ponovno sjesti za isti stol i ući u bogomolje da ih čuvamo i pazimo, ovo je naše zajedničko blago u BiH, kazao je Ismić ne skrivajući dojmove koje je na njega ostavila bogata riznica Franjevačkog muzeja i Galerije Gorica. Fra Josip Jukić, predsjednik OMS Livno, dodao je kako ga ovakvi i slični posjeti raduju, uz napomenu da je inicijator događaja bio profesor vjeronauka Edin ef. Jašarević, član OMS Livno, te dodao:

- A mi kao fratri baštinici te kulture u Bosni objeručke smo prihvatili posjet, kako bismo ljudima približili i ova mjesta, ali isto tako kako bismo, ako je bilo ikakvih predrasuda kod nekoga od njih, a i kod nas, to jednostavno poništili i nulirali. Našeg kolegu novinara iz Zenice, Saida Štetu, koji redovito prati putovanja zeničkih “batonaca”, boravak u Livnu iznimno se dojmio. - Ja sam danas zaista prepun dojmova. Obići u jednom danu tri konfesije, tri naroda, na tako bliskim lokacijama, a pri tom vidjeti toliko bogatstva, događaj je o kojem ću pisati i koji ću podijeliti s javnošću. Stavljam jedan fini znak jednakosti nakon svega i zaključujem da smo mi u biti samo ljudi, da imamo tako puno sličnosti i vrlo malo razlika, kazao nam je Šteta, a ‘krivac’ za ovo druženje, Edin ef. Jašarević, član OMS Livno, dodaje: - Bio je dovoljan samo jedan njihov ulazak u crkvu (i katoličku i pravoslavnu), jedan ulazak u muzej za prelazak granice, ali granice dobra. Dakle, mi smo nekad prelazili te granice zla, ali, evo, vrijeme je da se prelaze granice dobra. Među posjetiteljima je uz invalidne osobe bilo i mladosti, djece RVI. Jedna od njih je bila Ajša Luković, maturantica Gimnazije, predsjednica Mreže vijeća učenika ZDŽ-a i volonterka/aktivistica Crvenog križa. Na naše pitanje što bi savjetovala političarima, kako trebaju odgajati mladost, bez imalo promišljanja kratko i jasno je odgovorila: - Savjet političarima jest da ne diraju ovu mladost uopće. Pustite nas da rastemo onako kako jesmo, nevini i čisti, kako bismo mi mogli izgraditi svoju budućnost.

Prije Livna, “batonci” su posjetili Split, Zagreb, Linc, Munchen, Istanbul…, brojne bh. gradove. Tim ekskurzijama žele širiti vlastite vidike, prenositi pozitivne dojmove i pokazati da rat nije ubio ono zbog čega je BiH bila jedinstvena u svijetu, po suživotu i bogatstvu različitosti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije