Odluka se odnosi na pristojbe za sve razine vlasti, od županije do države

Poskupjela prijava za izbore, kandidati i stranke plaćat će tisuće maraka više

10.05.2022.
u 16:50

Novčani iznosi pristojbi za ovjeru političkih subjekata za sudjelovanje na izborima, a koje je Središnje izborno povjerenstvo BiH raspisalo za ovu godinu, znatno su porasli u odnosu na izbore 2018. godine. Večernji list imao je uvid u odluku SIP-a pod nazivom “Pravilnik o prijavi i uvjetima za ovjeru političkih subjekata”, a iz koje je vidljivo da je sudjelovanje na izborima poskupjelo od dvije do pet tisuća maraka, ovisno o tome o kojoj se razini vlasti radi, odnosno radi li se o pristojbama koje plaćaju političke stranke ili pak neovisni kandidati, piše Večernji list BiH. 

Objašnjenje iz SIP-a

Glasnogovornica Središnjeg izbornog povjerenstva Maksida Pirić objasnila je razloge donošenja odluke o povećanju iznosa pristojbi.

- SIP je donio odluku o povećanju iznosa pristojbi u skladu sa značajem razine organa vlasti za koje se prijavljuju za ovjeru, ali i zbog realnih situacija da se pojedini politički subjekti, uglavnom neovisni kandidati, prijavljuju na sudjelovanje na izborima zbog mjesta koja im po zakonu pripadaju u biračkim odborima, a što zna biti izvor zloupotreba u izbornom procesu, posebno na dan izbora - kazala je ona. Dodala je kako će, tamo gdje budu ispunjeni zakonski uvjeti, plaćeni iznos za pristojbe biti vraćen.

Usporednom analizom pravilnika iz ove s onim iz 2018. godine vidljivo je kako je do povećanja iznosa pristojbi došlo u svim kategorijama. U kontekstu političkih stranaka, stranke će sada morati plaćati 25 tisuća maraka za izbore za člana Predsjedništva BiH dok su 2018. plaćale 20 tisuća. Isti iznos sada će se morati plaćati i za sudjelovanje u utrci za Zastupnički dom Parlamenta BiH, a za što je 2018. također trebalo izdvojiti 20 tisuća maraka. Poskupjela je i pristojba za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, predsjednika Republike Srpske i zastupnike u Narodnoj skupštini RS-a, pa će tako stranke umjesto 14 tisuća, sada morati plaćati 18 tisuća maraka. Skuplje je i sudjelovanje u izbornoj utrci za županijske skupštine koje će ove godine stranke koštati 13, umjesto 10 tisuća maraka.

Kada je riječ o neovisnim kandidatima, pristojba za kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iznosi 13 tisuća dok je 2018. godine taj iznos bio 10 tisuća, a istovjetna situacija jest i kada je riječ o pristojbi za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Ove je godine iznos pristojbe za Zastupnički dom Parlamenta Federacije, predsjednika Republike Srpske, kao i Narodnu skupštinu RS-a 9 tisuća maraka, dok je četiri godine ranije pristojba iznosila sedam tisuća KM. Konačno, poskupjela je i pristojba neovisnim kandidatima za županijske skupštine - sada će plaćati sedam, umjesto dosadašnjih pet tisuća maraka.

Povrat sredstava

U kontekstu povrata iznosa od pristojbi na snazi je članak 4.16 Izbornog zakona BiH, a koji precizira uvjete i način na koji stranke i kandidati mogu računati na uplaćena sredstva.

Uplaćeni novčani iznos pristojbe za ovjeru vraća se ako politička stranka ili neovisni kandidat osvoje za članove Predsjedništva BiH 1/3 glasova od ukupnog broja glasova koje je osvojio izabrani član Predsjedništva BiH na izborima, a za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske 1/3 glasova od ukupnog broja glasova koje je osvojio izabrani predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske na izborima, iz odgovarajućeg konstitutivnog naroda. Novac se vraća i ako politička stranka ili neovisni kandidat za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, za Narodnu skupštinu RS-a i za skupštine županija u Federaciji BiH osvoje više od 3% od ukupnog broja važećih glasova u toj izbornoj jedinici. Neovisno o ovoj odluci, a u kontekstu samog raspisivanja izbora, treba ukazati na činjenicu da je Ustavni sud BiH izbrisao dva članka Izbornoga zakona BiH, proglasivši ih prethodno neustavnim te samim tim nema ni mogućnosti implementacije izbornih rezultata. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije