U velikoj sali PS BiH održana je komemoracija preminulom predsjedniku SDA Sulejmanu Tihiću

Posljednja Tihićeva poruka Čoviću: Moramo naći rješenje da svi budu zadovoljni. Lijepa je ova naša BiH

komemoracija_tihic
Foto: klix.ba
1/5
27.09.2014.
u 12:27

Komemoracija je otpočela intoniranjem bh. himne, učenjem Fatihe i minutom šutnje, a nakon toga prisutnima se obratio zamjenik predsjednika SDA i predsjedavajući predsjedništva BiH Bakir Izetbegović

U velikoj sali Parlamentarne skupštine BiH održana je komemoracija preminulom predsjedniku SDA Sulejmanu Tihiću kojoj su prisustvovali članovi obitelji, prijatelji, kolege, predstavnici vodećih političkih stranaka, diplomatskog kora, međunarodnih organizacija i mnogi drugi uvaženi prijatelji i poštovatelji lika i djela Sulejmana Tihića.

Komemoracija je otpočela intoniranjem bh. himne, učenjem Fatihe i minutom šutnje, a nakon toga prisutnima se obratio zamjenik predsjednika SDA i predsjedavajući predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je između ostalog rekao.
- Sulejman Tihić je bio dobar čovjek, uzoran otac, suprug i djed. Na političku scenu je unosio mirnoću, pragmatičnost, volio je svoju domovinu i sve ljude u njoj, nije pravio razlike među njima. I torture koje je prošao u logorima nisu ga promijenile. Ostao je dosljedan svojoj političkoj filozofiji i humanističkim stavovima, bio je uporan i hrabar borac za istinu i pravdu. Nedostajat će nam mudrost, smirenost i iskustvo Sulejmana Tihića, nedostajat će nam njegov vedri duh i optimizam. Neka mu je laka zemlja bosanska - ustvrdio je Izetbegović.

Nakon njega za govornicu je izašao predsjedavajući Doma naroda BiH i predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović. Posljednji put su se vidjeli u obiteljskoj kući Sulejmana Tihića u Šamcu.
- Iako je tada bio već vidno izmoren od bolesti i nužnih terapija, želio je da popijemo bosansku kavu. Mislio sam pričati o običnim obiteljskim temama, da ga ne mučim politikom, ali mi je Sulejman tiho kazao: "Dragane, moramo naći rješenje da svi budu zadovoljni. Lijepa je ova naša Bosna i Hercegovina", prenosi Klix.ba. 
Dragi prijatelji, Sulejman nam je ostavio puno toga u naslijeđe, da razmišljamo o tome kako BiH može biti lijepa kad su u njoj svi narodi zadovoljni. Dragi Sulejmane, hvala ti za sve dobro što si učinio kao čovjek, prijatelj i političar, kod mene si ostavio veliku prazninu, kod kolega i prijatelja trajno sjećanje, svojoj obitelji veliku bol, ali i nešto čime će se ponositi tvoja unučad čije si mi slike uvijek pokazivao - rekao je Čović.

Prisutnima su se obratili i Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg Doma BiH Staša Košarac, te potpredsjednik SDA Asim Sarajlić.

Po završetku komemoracije na platou ispred Parlamentarne skupštine BiH klanjana je dženaza, a predvodio ju je reis-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Komentara 3

PE
perobaruncic
09:38 28.09.2014.

Gosp: Tihic je bio korektan i tolerantan covjek. On je mogao izvuci BH na bolji put, Sa Lagumdzijom je sve krenulo po losijem, sa Jerkom i Budimirom jos gore. Da slazem se da je BH prelijepa i da treba samoo stvoriti ambijent povjerenja i suradnje i sve ce biti bolje. Potrebne se korijenite politicke promjene i novi ljudi,narod je umoran ot otrcanih faca koje nista osim problema nisu napravili. Pok Tihic je bio castan izuzetak. Sa postovanjem, neka pociva i zemlji BH.

BE
bendz
18:19 27.09.2014.

Slazem se s Tihicevom poslednjiom izjavom ako je tacan.Svi moramo imati svoje mjesto u Bi H i biti zadovoljni.Samo da nije stranih uticaja i domacih liziguza strancima koji se trude da u B i H vlada metez i nered.

DU
Deleted user
23:03 27.09.2014.

dvije kljucne stvari u osnosima su se dogodile kada je Pedi ezdaun smijenio čovića i šarovića, predjsednistvo ej otislo u kk. a druga je stvar kad je borjana zategla oko smjena i imenovanja i gurnula sda u ruke sdp-u.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije