Obilježavanje 19. godišnjice genocida

Posljednji ispraćaj za 175 identificiranih žrtava u Srebrenici

Rijeka Srebrenica
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
11.07.2014.
u 08:41

Godišnjicu genocida u Srebrenici obilježavaju sporenja oko kvalifikacije ovog događaja

Na 19. obljetnicu genocida u Srebrenici u Memorijalnom centru Potočari bit će obavljen pokop 175 žrtava čiju su posmrtni ostaci identificirani u proteklih godinu dana.

Preživjeli rođaci, susjedi žrtava i brojni građani iz drugih dijelova zemlje i inozemstva nazočit će još jednom masovnom pokopu žrtava čiji će se broj u Potočarima danas popeti na 6241. Najmlađa žrtva koja će danas biti pokopana u Potočarima je dječak Senad Beganović koji je imao 14 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u četiri različite masovne grobnice. Najstarija žrtva koja je identificirana i spremna za pokop u Potočarima je Hurem Begović rođen 1916. godine. U Srebrenicu su još jučer stigli prvi sudionici Marša mira koji se tradicionalno organizira na trasi kojom je u srpnju 1995. godine značajan broj bošnjačkih muškaraca i dječaka uspio pobjeći iz Srebrenice na teritorij pod kontrolom Armije RBiH u blizini Tuzle.

Danas, pred početak komemoracije i posljednjeg ispraćaja identificiranih žrtava, u Srebrenici i Potočarima očekuju se i skupine biciklista i motociklista koje su na ovaj put krenule iz raznih dijelova BiH te Hrvatske i Srbije.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske tvrde kako se sve pripreme za osiguranje komemorativnog skupa u Potočarima odvijaju po ranije utvrđenom planu. Glasnogovornica Centra javne sigurnosti Bijeljina Aleksandra Simojlović kaže da MUP RS-a ima dobru suradnju sa svim sigurnosnim strukturama u BiH koje su uključene u osiguranje komemoracije u Potočarima.

- Kao i prethodnih godina MUPRS-a je nositelj aktivnosti osiguranja skupa, a sve policijske strukture koje su angažirane imaju dobru suradnju, a sve s ciljem da obilježavanje stradanja Bošnjaka protekne bez incidenata, navela je Simojlović. I ovu obljetnicu genocida u Srebrenici obilježavaju međuentitetska sporenja oko kvalifikacije ovog događaja, ali i odnosa prema njemu. U Federaciji BiH danas je proglašen Dan žalosti, dok u RS-u nije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?