forum

Poslovni forum BiH - Grčka: Unaprijediti gosodarsku suradnju

12.07.2019.
u 12:21

Na Poslovnom forumu Bosna i Hercegovina - Grčka, koji se danas održava u Sarajevu, istaknuto je da postoji prostor za unaprjeđenje ekonomskih odnosa i poboljšanje gospodarske suradnje putem izravnog povezivanja gospodarstvenika dviju zemalja.

Poslovni forum organizirala je Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) u suradnji s Gospodarskom komorom Atene i Veleposlanstvom Grčke u BiH, a u okviru uzvratnog posjeta poslovnog  izaslanstva Grčke Bosni i Hercegovini.

Na Forumu, kako je kazao direktor Agencije za promociju izvoza VTK BiH Enes Ališković, sudjeluju predstavnici osam grčkih tvrtki iz farmaceutskog, IT, prehrambenog, metalskog i elektro sektora te predstavnici  17 bh. tvrtki.

- Kada govorimo o dosadašnjoj suradnji, možemo reći da Grčka nije među vodećim vanjskotrgovinskim partnerima naše zemlje i želimo da ekonomsku suradnju podignemo na veću razinu. U 2018. godini obujam razmjene je bio oko 93 milijuna KM, od čega je 15 milijuna izvoz i skoro 78 milijuna uvoz iz Grčke – naveo je Ališković.

BiH je u 2018. na tržište Grčke plasirala uglavnom proizvode koji su se odnosili na drvoprerađivačku industriju, posebno kraft papir i ambalažni kartonski papir. Također, ostvaren je izvoz koji se odnosio na detonatore koji se primjenjuju u namjenskoj i u civilnoj industriji, te određeni broj proizvoda iz metaloprerađivačkog sektora. Istovremeno, vodeći uvozni proizvodi su bili iz kemijskog sektora, agrumi, voće, kao i određeni broj kemijskih proizvoda koji se koriste za higijenu i njegu.

- Ono što je pozitivno jeste da osim robne razmjene, sektor turizma iz godine u godinu napreduje. Uspostavljena je izravna linija između Atena i Sarajeva, kao i čarter- letovi iz Banje Luke prema Grčkoj, vjerujemo da će i dosadašnja dobra iskustva u turizmu biti unaprijeđena i podignuta na višu razinu– dodao je Ališković.

Gospodarska komora Atene ove godine obilježava 100 godina postojanja i trenutno ima oko 100.000 aktivnih članova. Član izvršnog odbora Gospodarske  komora Atene Stavros Georgakis je kazao da trgovinska razmjena između dvije zemlje nije na visokoj razini, ali postoje dobre prilike da se ona poveća.

Regija zapadnog Balkana, prema riječima Nikolaosa Tsokanosa  iz grčke tvrtke Tsokanos, ima odlične predispozicije za razvoj i ekspanziju. Cilj njihova posjeta, kako je dodao, jeste da se poboljšaju prilike i mogućnost za suradnju između gospodarstvenika dviju zemlja.

Primjer tvrtke Alpro a.d. Vlasenica, koja je članica grupacije Alumil, dobar je obrazac kako se može ostvariti mnogo dublja suradnja nego što je samo trgovina između zemalja.

- Investicija Alumila u procesu privatizacije, čime je postao većinski vlasnik Alpro a.d., bio je pozitivan potez i jedan od vrlo rijetkih primjera uspješne privatizacije u BiH. Od tada Alpro je postao bolja tvrtka, započeli smo s novim ciklusom investiranja što se nastavilo i dalje  – kazao je direktor Alpro a.d. Vlasenica Vladan Nastić.

Prema njegovim riječima, ta investicija značila je ne samo produžetak života te tvrtke nego i novu kvalitetu u poslovanju, te  transfer novih znanja i tehnologija.

- Želja mi je da naš primjer, tvrtke Alpro, bude poticaj za više ulaganja i dolazak novih grčkih investitora u BiH – istaknuo je Nastić.

Nakon plenarnog dijela Poslovnog foruma bit će upriličeni i bilateralni razgovori predstavnika bh. i grčkih tvrtki. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?