Odlazak u EU

Posrednici za njemačku vizu traže i 400 eura

19.03.2016.
u 09:00

Mnogi bh. građani, u nadi da će što prije dobiti potrebne dokumente za stranu zemlju, posežu za lažnim obećanjima raznih agencija u posredovanju koje, osim stabilnog zaposlenja, nude i vizu. Međutim, iz njemačkog Veleposlanstva u BiH poručuju građanima da ne nasjedaju na to. Kako je u priopćenju kazala Natascha Garloff-Jonkers, glasnogovornica njemačkog Veleposlanstva u Sarajevu, u posljednje vrijeme u BiH različite tvrtke odnosno agencije za zapošljavanje uz naplatu nude posao u Njemačkoj, piše Večernji list BiH. Navodno, ta ponuda uključuje i dobivanje vize u njemačkom Veleposlanstvu. - Njemačko Veleposlanstvo u Sarajevu izričito napominje kako izdavanje vize u svrhu zapošljavanja posredstvom neke agencije nije moguće. U svakom slučaju, zahtjev za vizu u svrhu zapošljavanja se mora podnijeti osobno. Osobna nazočnost podnositeljima zahtjeva u Odjelu za vize je obvezna. Agencije za navodnu uslugu pribavljanja radne vize traži 400 eura i više. Stvarna cijena vize u Veleposlanstvu je 120 KM (60 eura), kazala je Natascha Garloff-Jonkers.

Tako na stranicama njemačkog Veleposlanstva stoje sve informacije vezane uz ovu tematiku.

Sustav za zakazivanje termina služi isključivo u svrhu podnošenja zahtjeva za vize. Za podizanje nije potreban termin. Samo se jedan termin smije zakazati po osobi.

Također, stoji kako se zahtjevi mogu prijavljivati isključivo internetom, te kako građani moraju paziti na različite kategorije za termine.

- Podnositelji zahtjeva koji u pogrešnoj kategoriji zakažu termin, bit će vraćeni s termina i moraju zakazati novi termin u pravoj kategoriji, stoji kao upozorenje za buduće tražitelje vize. Tako imaju četiri vrste vize: one za detaširane radnike (isključivo građevinari, koji su izaslani na njemačke građevine od bh. tvrtki),vize za spajanje obitelji i spajanje djece s roditeljima, viza za studij, jezični natječaj, praksu, volontere, kao i Schengen vizu te viza za zapošljavanja i školovanja.

Prema navodima iz njemačkog ministarstva za rad i socijalna pitanja, u razdoblju od 1. prosinca 2015. do 29. veljače ove godine je za 837 osoba sa zapadnog Balkana izdana viza za rad u Njemačkoj. Od šest zapadnobalkanskih zemalja, najviše viza je izdalo Veleposlanstvo Njemačke u Sarajevu - njih 353.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?