Koronavirus u BiH

Post COVID problemi kod građana: Koje su najteže komplikacije

covid odjel
23.05.2021.
u 09:24

Borba s koronavirusom kod pojedinih pacijenata traje mjesecima. Kod nekih će možda i godinama. Infekcija ostavlja posljedice na cijeli organizam, pa se pacijentima sve češće dijagnosticira post covid sindrom, javlja N1 televizija. Posjetili smo post covid odjel, kojeg je sarajevska opća bolnica otvorila u veljači ove godine.

Zahidi Nukici deseti je dan na Post Covid odjelu u sarajevskoj Općoj bolnici. Prethodno je 18 dana provela na Covid odjelu. Koronavirus teško ju je pogodio. Posljedice i danas osjeti.

“Ovdje sam došla baš u teškom stranju, i oni su me digli iz mrtvih, ali evo sad i hodam, već deset dana bez kisika, a nisam mogla ni do wc-a. Primila sam dvije doze terapije koje sam kupila, i to me diglo na noge”, rekla nam je.

Na veliku slabost žale se pretežno svi post covid pacijenti.

Pomaže im čitav tim stručnjaka

“Imala sam umor nisam mogla stati na noge, i visoku temperaturu. Onda su mi kasnije intravenozno davali u Vrazovoj antibiotike valjda, ne znam, međutim, to je teško išlo”, izjavila je Memnuna Ćemalović.

Većina pacijenata na Post covid odjelu imaju kronične bolesti. Čitav tim stručnjaka pomaže im u prevladavanju posljedica koje je koronavirus ostavio.

“Oni se vežu za kisik, stalno mijenjaju saturacije, pokušavamo da taj trenutak prevladamo i da ih oslobodimo kisika, to je možda najteži dio. Naravno ima i ta psihička komponenta, neki su imali gubitke u obitelji cijeloj, onda angažujemo i neuropsihijatra, psihologa, da se razgovara s njima, i još plus naša terapija. U sklopu toga svakom pacijentu, pošto su potrebne intenzivne fizikalne vježbe, svakog pacijenta koji ovdje dođe pregleda fizijatar, i odredi plan vježbi disanja”, pojasnio je Jasmin Idrizović, specijalist interne medicine.

Najteže komplikacije

Najteže komplikacije u post covid razdoblju jesu kardiogene prirode, iskustva su i bh. ali i doktora iz drugih zemalja. No, ono što najviše iznenađuje je tzv. neurološki post covid sindrom, poput deficita pamćenja i pažnje.

“U budućnosti očekujemo da ćemo imati značajan problem psihofizičke prirode s obzirom da tijekom pandemije stanovništvo se suočilo s dugoročnim ostankom u kući, smanjenjem fizičke aktivnosti, i to su neki problemi koje očekujemo da ćemo imati priliku vijdeti”, rekla je Rümeyza Kazancioglu, rektorica Sveučilišta Bezmialem Istanbul.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije