Dogovorena vlast

Postignut dogovor oko Vlade FBiH, ministra financija predlaže HDZ BIH

vlast
Foto: VL FOTO
12.03.2015.
u 16:20

"Možemo konstatirati da smo postigli dogovor o uspostavljanju izvršne vlasti u Federaciji BiH. Naredni korak je predlaganje kandidata za resore, te zakazivanje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH kako bi se imenovala entitetska Vlada", rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Koalicijski partneri HDZ BiH, SDA i DF danas su dogovorili raspodjelu pozicija u Vladi FBiH. Prema današnjem dogovoru HDZ BiH,  SDA i Demokratska fronta dobit će po pet ministarstava, dok će jedno ministarstvo biti zajedničko, odnosno imenovat će ga premijer na prijedlog HDZ-a.

"Možemo konstatirati da smo postigli dogovor o uspostavljanju izvršne vlasti u Federaciji BiH. Naredni korak je predlaganje kandidata za resore, te zakazivanje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH kako bi se imenovala entitetska Vlada", rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.
On je potvrdio da će HDZ-u pripasti šest ministarstava, s tim da je, kako je kazao, postignut kompromis u vezi Ministarstva financija na način da će on imenovati ministra, a suglasnost na to imenovanje će dati Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA i Željko Komšić, predsjednik DF-a. - Mi smo dobili  Ministarstvo financija, Ministarstvo prometa i veza , Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo prostornog uređenja, Ministarstvo pravde i Ministarstvo kulture i sporta. S tim da ću ministra financija predložiti ja, a njih dvojica (Izetbegović i Komšić, nap.a) će dati suglasnost na tog ministra, tako da to bude zajednički kandidat kojeg ja predlažem, time smo napravili jedan kompromis i time formalno završili priču o formiranju Vlade FBiH - kazao je Čović.

Što se tiče ostalih resora u Vladi FBiH, Čoviću nije poznato kako su SDA i DF izvršili raspodjelu.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
18:43 12.03.2015.

malo su mi ovde stvari postavljene maglovito. da li je po srijedi bas dogovor dobar za hdz kolko ce se vec neki unaprijed raspisati? očito je da ministar finacija nece biti hdz-ov kadar nego neko koga ce naci odnekuda a da bude prihvatljiv i ostalim, znaci neko od namazanih likova iz biznisa. odustalo se od ministarstva branitelja koje ce poklopiti df i sve ono sto je radio helez ostat ce na djelu. prica oko prometa i komunikacija je takodjer posebna, doduse treba poklopiti eronet ponovo i probat prlicu j mamu za sve ove godine. Bh telekom je vec imenovao direktora i tu se nece moci ni prismrditi, (doduse nije to ni interes). na jedno ministarsko mjesto ce doci miletov srbin koji ce opet slusat milu vjerojatno pravda, (vjecito ministarstvo pravde) nikad se nije trazilo ministarstvo povratka i izbjeglica (toliko o potpori povratku) pa ni ovaj put, a veoma mocno ministarstvo. ministarstvo zdravstva će mozda posluziti da se pokrije dio dugova za mostarsku bolnicu, nekad je hdz imao ministarstvo poljoprivrede koje je jedno od najacih ministarstava, ali ono je ocito zamijenjeno za ministarstvo kulture i sporta (tu grantovi pucaju na klubove i nevladine i kulturne institucije, dobro za kupovinu glasova), i sve u svemu kad se sabere i oduzme tresla se gora rodio se miš.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?