evo što možete očekivati

Postoje metode kojima možete smanjiti bolove tijekom poroda

trudnica
13.02.2020.
u 09:16

Na skali od jedan do 10, neke žene porođajnu bol ocjenjuju ocjenom dva ili tri, dok druge daju desetku. Bol koju uzrokuju kontrakcije se javlja pa prestaje i tada slijedi kraći period olakšanja.

Prvi porođaj nešto je od čega većina žena strahuje. Ne znaju što ih čeka i koliko će boljeti. Odgovor na drugo pitanje teško je dati jer će svaka rodilja drugačije doživjeti porod. No evo što možete očekivati ako rađate prvi put.

Prva faza porođaja je kad počnete osjećati redovite kontrakcije maternice sve dok se ne otvorite deset centimetara. To može potrajati nekoliko sati do nekoliko dana. Ali tek u drugoj fazi porođaja dolazi do najveće boli, kako piše Insider.

Druga faza obuhvaća period otkad se žena otvori 10 centimetara pa dok ne porodi dijete. Bol se može intenzivirati s jačanjem kontrakcija i kada beba počne izlaziti kroz porođajni kanal.

Prema Euanu Wallaceu, bivšem direktoru opstetrike u Monash Health u Australiji, tijekom druge faze može doći do jakih grčeva i stezanja abdomena, prenosi Index.hr. 

Wallace kaže da se mnoge žene žale na bolove u leđima tijekom druge faze.

Na skali od jedan do 10, neke žene porođajnu bol ocjenjuju ocjenom dva ili tri, dok druge daju desetku. Bol koju uzrokuju kontrakcije se javlja pa prestaje i tada slijedi kraći period olakšanja.

Položaj majke tijekom porođaja također je važan. Čučanj može smanjiti bol i skratiti drugu fazu porođaja. Sjedeći položaji se povezuju s manje porođajne boli i skraćenom drugom fazom porođaja, ali povećanim gubitkom krvi i ozljedama sfinktera.

Druga faza porođaja je tjelesno najaktivnija za tijelo. Prema studiji iz 2011. godine, broj otkucaja srca može porasti i do 200 u minuti.

“To je ekvivalentno najintenzivnijoj vježbi koju izvodi profesionalni sportaš”, pojašnjava Wallace.

Kad porođaj završi, bol bi se trebala smiriti, ali žena može biti osjetljiva, posebno u leđima, trbuhu i zdjelici. Ako liječnici moraju napraviti epiziotomiju, odnosno rez na vaginalnom otvoru kako bi pomogli bebi da izađe, taj dio tijela također može biti osjetljiv i bolan. Vaginalni rez obično zacjeljuje četiri do šest tjedana nakon porođaja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije