Razgovor s Mirsadom Kebom, dopredsjednikom FBiH i kandidatom za bošnjačkog člana predsjedništva

Postojeća Vlada FBiH je od te institucije napravila kavanu

Mirsad Kebo
26.09.2014.
u 09:05

BiH jeste Europa i naša jedina alternativa da postanemo dio europske obitelji

Još uvijek aktualni dopredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo jedan je od čak deset kandidata za bošnjačkog člana državnog Predsjedništva. No, i prije početka kampanje Kebo je bio žestoki kritičar ponašanja nekih političkih struktura u zemlji, a ne štedi ni dio rukovodstva bivše stranke - SDA.

Večernji list: Kako biste ocijenili mandat aktualne vlasti u Federaciji. Gdje je i tko najviše griješio?

Kao jedan od šefova izvršne vlasti u FBiH, ja jesam mjerodavan ocijeniti rad vlasti i tijekom mandata ne samo da sam ocjenjivao, nego sam žestoko pokušavao ispraviti sve ono što Federaciju unazađuje. Često je to bilo bezuspješno, ta bezuspješnost je sama po sebi logična, a evo i zašto. Imamo zakonodavnu i izvršnu vlast koje su djelovale kao dva neovisna i izolirana tijela. Istodobno, Vlada FBiH, kao dio izvršne vlasti, najčešće se oglušivala na odgovornost koju ima pred nama, rukovodstvu FBiH i od institucije napravila kavanu u kojoj se kombinacije osoba koje sjede zajedno za stolom prave u ovisnosti tko s kim, trenutačno, ima zajednički osobni ili, rekao bih, polustranački interes koji se kosi s Ustavom i zakonima. Vlada FBiH kojoj je davno izglasano nepovjerenje ovim činom tada je dobila ocjenu. Evo, imamo epiloge, ministre u pritvorima, optužnice, a njihov broj do kraja mandata može se uvećati. Ja sam tražio smjene tih istih dužnosnika s obrazloženjima koja sada imaju i pravnu utemeljenost. Nisam dobio podršku jer nekome to nije odgovaralo i takvi ‘talovi’ uveliko će promijeniti sliku vlasti u poslijeizbornom procesu.

Večernji list: A što je sa zakonodavnom vlašću?

Što se zakonodavne vlasti tiče, parlamentarne većine su se mijenjale brže nego slike na televiziji i tu ne bi bilo ništa sporno, odnosno to je demokratski. No, ako te parlamentarne većine ne ispunjavaju minimum kvote usvajanja neophodnih zakona, ili ako neke obaraju pa usvajaju ako su po osobnim mjerama, onda je to nešto drugo. Osim svega toga, većinom mandata parlamentarna većina nije odgovarala sastavu Vlade i imamo to što imamo. Ja i moji kolege, bez pretjerivanja, uradili smo više nego svi naši prethodnici u okviru naših ustavnih nadležnosti. I pored opstrukcija, uspjeli smo, najviše zahvaljujući meni, imenovati suce Ustavnog suda FBiH i imali smo, generalno, konsenzus oko većine naših odgovornosti. Preostale suce i Povjerenstvo za vrijednosne papire nismo imenovali zbog instrukcija koje dolaze iz stranačkih i ostalih središta i koje mene osobno nisu nikada niti će spriječiti da ispunim svoju odgovornost. Tako da, što se mene tiče, i ovaj posao može do kraja mandata bez problema biti završen. Tko je najviše griješio? Svi smo griješili. Najviše je griješio ‘onaj’ koji to radi desetljećima u pokušaju pravljenja privatne države.

Večernji list: Hrvati strahuju od izbornog inženjeringa i nakon ovih izbora. Smatrate li takve strahove opravdanima?

Producenti izbornog inženjeringa mogu biti samo oni koji nisu za ovu državu i njenu stabilnost. Odgovara im kaos i nestabilnost kako bi zaštitili svoja upitno stečena carstva, a skrnavili državu kako pred njenim građanima i narodima, tako u svijetu. Mi moramo biti svjesni da bez ravnopravnosti Hrvata ne možemo imati stabilnu državu, što se odnosi i na ravnopravnost ostalih konstitutivnih naroda i ostalih. Proteklih godina imali smo situaciju da dužnosnici iz reda hrvatskog naroda izabrani izravno ili neizravno nisu ‘hrvatsko pitanje’ shvatili ozbiljno ili nisu htjeli i tu obvezu su transferirali u ‘osobno ili stranačko pitanje’ i dalje koriste atribut ‘hrvatski’ za dalju političku karijeru. To nije dobro i mislim da ovu sliku nećemo imati nakon izbora. Uvjeren sam da ćemo u vlasti imati druge ljude spremne na dijalog, kompromis i percepciju naših različitosti kao bogatstvo. Ljude koji će poštovati zakon i Ustav, biti izabrani demokratski i pošteno, a ne inženjeringom, korupcijom, kriminalom. Ako u ovoj zgradi budu sjedili takvi ljudi, vjerujem da će jednako štititi interese svih naroda i građana i da će problem Hrvata, kao konstitutivnog naroda ove države biti riješen jer to rješenje je faktor stabilnosti države i njenog suvereniteta.

Večernji list: Upozorili ste da neki u bh. politici umjesto proeuropske žele probliskoistočnu BiH. Možete li biti konkretniji i gdje prepoznajete takve pokušaje?

BiH jeste Europa i naša jedina alternativa i potreba je da postanemo dio europske obitelji, a izbjegnemo izolaciju, da ne kažem destabilizaciju. Ja sam Bošnjak, dužnosnik iz reda bošnjačkog naroda, po vjeroispovijesti musliman, ali ja sam Europljanin i nitko meni i tisućama poput mene neće oduzeti tu pripadnost. Dakako da postoje oni koji isključivo zbog osobnog interesa, čak ne ni stranačkog, nas Bošnjake i cijelu državu žele okrenuti u nekom drugom pravcu koji, ni zemljopisno ni prirodno, nije naš pravac i koji nas može samo unazaditi. Što ja hoću reći? Mi imamo strateški interes da kao država gradimo dobre prijateljske i bilaterarne odnose s cijelim svijetom, SAD-om, Japanom, arapskim zemljama itd., ali kao dio globalnih odnosa, kao jedinstvene politike EU u koju trebamo biti integrirani. Bliski istok nema stabilnost, dovoljno pravne uređenosti. Europa je stabilna i pravno uređena i mi smo dio nje. Eto zašto sam upotrijebio termin koji je u vašem pitanju i koji je više figurativan. Ne želim nikoga imenovati niti za to ima potrebe. Sve što vidim ja, vide svi, jer afiniteti stvaranja neke druge ‘državice’ daleke od Europe i naša dva ostala konstitutivna naroda Srba i Hrvata, javno se pokazuju. Pokušavaju stvoriti unutarbošnjački sukob, opradavajući ga pravom na monopol u tumačenju i prakticiranju islama kao vjere.

Večernji list: Kao neovisni kandidat u prilično ste podređenoj poziciji u odnosu na kandidate sa stranačkom infrastrukturom. Prihvaćate li ulogu autsajdera?

Ja bih vas ispravio. Nisam ja u podređenoj poziciji. U podređenoj poziciji su stranački kandidati jer odgovaraju stranci ili užim krugovima stranke, misle i govore što im stranka kaže i zastupaju interese stranke. Ja sam možda podređen, ali samo narodu i zastupam interese isključivo naroda. Pa zašto sam ja napustio stranku? Da objasnim. Nisam se razišao od stranačke politike. Razišao sam se s korumpiranim ljudima iz užeg rukovodstva stranke. S njima sam došao u sukob. Bio sam desna ruka Sulejmanu Tihiću. Kako je jačala desna struja, predvođena Bakirom Izetbegovićem, koja je involvirana u veliki kriminal javnih poduzeća, poput BH Telecoma i privatnih tajkuna, tako sam je bio usamljeniji u borbi protiv nezakonitosti i ekstremista. Zašto tri godine istupam drugačije, rasterećenije i smijem reći ono što mnogi ne smiju? Zašto se neki toga plaše? Odgovori na ova pitanja govore mnogo što. Pored ostalog i to da sam spreman i čvrsto odlučan neke stvari promijeniti i ostati u politici i da imam podršku onih koji me trebaju.

Večernji list: U slučaju izbornog uspjeha, što će biti vaš prvi potez kao člana Predsjedništva BiH?

Mnogi kao prioritet spominju vanjsku politiku i bolje predstavljanje zemlje u svijetu. Ja kao prioritet stavljam ustavnu ovlast, a to je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga. Dakle, NATO je moj prioritet. Ulaskom u NATO, automatski smo ispunili i drugu ustavnu ovlast, a to je bolja vanjska politika. Što dobivamo ulaskom u NATO: stabilnost, sigurnost, sigurnost povlači dolazak investicija, one smanjenje nezaposlenosti. Kao članica NATO-a moramo biti normalna pravna država s neovisnim pravosuđem gdje nitko nije pošteđen pred zakonom i gdje će sustavna, institucionalna i osobna korupcija te organizirani kriminal biti sankcionirani kao u svim demokratskim pravnim društvima. Samim tim imat ćemo bolju vanjsku politiku i na međunarodnoj sceni biti respektabilan i ravnopravan partner.

Večernji list: Hoće li eventualni neuspjeh na izborima označiti i vaše povlačenje iz politike?

Suprotno! Ja počinjem tek svoju drugu političku fazu i to je sasvim normalno u mojim godinama i s mojim iskustvom i zrelošću. Sve dok ne provedem ono što sam počeo. To je moja politička i moralna odgovornost. Neću se povući. Ne pada mi na pamet.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?