Građanima ne smeta

Postoji mogućnost da se trošarine neće povećati

18.03.2012., , Zagreb - Ilustracija. Nakon novih poskupljenja naftnih i benzinskih derivata u Hrvatskoj sve vise gradjana je ocajno te vise nece imati sredstava za kupovinu benzina ili dizela. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
09.10.2015.
u 06:15

Većina inicijativa u BiH, umjesto po leđima političara koji imaju plaće od više tisuća maraka, udari po građanima, a takva je i sljedeća inicijativa o povećanju trošarina na naftne prerađevine, pivo i cigarete, koja, iako je ranije najavljena, još nije zaživjela.

Posebne trošarine

Premda je bilo govora da se u radnoj skupini nisu usuglasili u pogledu promjena stopa neizravnih poreza, Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje to je demantirao. - Jedino Upravni odbor UNO BiH može donijeti konačnu odluku vezanu za inicijativu, a s obzirom na to da sjednica Odbora još nije održana, nezahvalno je bilo što komentirati i govoriti da je inicijativa propala - kazala je za portal "Faktor" glasnogovornica Upravnog odbora UNO BiH Nataša Krsman. Federalni premijer Fadil Novalić i premijerka RS-a Željka Cvijanović 9. rujna su dogovorili uvođenje novih trošarina na naftne prerađevine, taj iznos bi bio namijenjen za autoceste i ceste, te je dogovorena i posebna trošarina na pivo i cigarete, koja bi bila namjenski prihod fondova zdravstvenog osiguranja.

U inicijativi je predloženo da Upravni odbor UNO BiH formira radnu skupinu koja bi načinila analizu prijedloga. Ta se skupina usuglasila o povećanju cestarina, te povećanju trošarina na lož-ulje i plin koji se koristi kao pogon za motorna vozila. Ali je, navodno, došlo do neslaganja o pitanju propisivanja posebnih trošarina na pivo i cigarete kojima se planiralo financirati zdravstveni sustav.

- Stavovi radne skupine ni na koji način ne obvezuju Upravni odbor UNO BiH i oni su samo savjetodavne prirode.

Propast inicijative

Radna skupina je razmatrala više od 10 točaka dnevnog reda, te je analizirala kako će se eventualno povećanje trošarina odraziti na prihode, troškove i slično - kazala je za "Faktor" Krsman. Ključnu odluku donijet će članovi Upravnog odbora koji čine ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda, ministrica financija FBiH Jelka Milićević, ministar financija RS-a Zoran Tegeltija, te stručnjaci iz RS-a Miodrag Kudić, iz FBiH Muhamed Kozadra i stručnjak Vijeća ministara Ismet Suljendić. A ako se entitetski predstavnici ne usuglase o inicijativi oko povećanja trošarina, Odbor neće moći donijeti odluku, što građanima, koji su ionako preopterećeni poskupljenjima, neće teško pasti. Naprotiv...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?