Nikola Lovrinović

Poštovati dogovor i uspostaviti vlast, BiH se blokadama uvodi u još veću krizu

Nikola Lovrinović
03.09.2019.
u 18:34

BiH žurno treba novu vlast. Svako usporavanje napretka i blokiranje dogovora neprimjereno je političkoj odgovornosti ovog trenutka’’, kazao je Lovrinović

Neuspostava vlasti stalni je izvor političke nestabilnosti koji narušava ionako delikatna unutarnja pitanja. BiH se blokadama uvodi u još veću krizu, izjavio je Nikola Lovrinović, predsjednik kluba HDZ BiH - HNS u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

‘’Kočenje provedbe Načela o uspostavi vlasti politička je neozbiljnost koja će Bosnu i Hercegovinu koštati napretka na putu u EU i NATO, te provedbe ključnih reformi za budućnost zemlje. Vlast mora biti uspostavljena sukladno dogovoru i kompromisu lidera HDZ-a, SDA, SNSD-a koji je prepoznala i međunarodna zajednica. Godišnji nacionalni plan (ANP) se ne smije tretirati kao instrument za ucjenu i opstrukciju uspostave vlasti, kao što to trenutno koriste bošnjački članovi Predsjedništva. Uostalom, ničim ni ANP nije uvjetovan, a koliko je meni poznato niti jedan relevantni međunarodni politički čimbenik nije stava da se bez ANP-a ne može uspostaviti vlast. Pitanje ANP-a treba biti prepušteno Novom sazivu Vijeća ministara BiH. Na koncu, članovi VM moraju poštovati Ustav i zakone, i ne možemo imati pretpostavljeni negativni stav prema odgovornostima nositelja funkcija. BiH žurno treba novu vlast. Svako usporavanje napretka i blokiranje dogovora neprimjereno je političkoj odgovornosti ovog trenutka’’, kazao je Lovrinović, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Komentirajući dugoročne strateške ciljeve BiH, put u Europsku uniju i NATO savez, Lovrinović je istaknuo kako hrvatska strana spremno predvodi pitanja koja se tiču budućnosti BiH.

‘’Pozicija hrvatskih političkih predstavnika je jasna i neupitna, a to je punopravno članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu. Ne postoji alternativna budućnost, kao ni različita tumačenja o tome gdje Bosna i Hercegovina pripada. Kao ozbiljna proeuropska stranka, HDZ BiH prepoznat je predvodnik euroatlantskih integracija koji Bosni i Hercegovini želi osigurati prosperitet, stabilnost i napredak, a građanima sigurnost, prilike i bolji životni standard.’’, istaknuo je Lovrinović. 

Ključne riječi

Komentara 1

IJ
I ja tebi
20:41 03.09.2019.

Oni koji blokiraju formiranje vlasti rade to svijesno jer im nije u interesu da BiH kao država ide u pravom svijetu. Točna adresa za te blokade je u Sarajevu i netrebaju se svi praviti ludi i optuživat Dodiga ili bilo koga drugoga za to. Da nije ANP-a oni bi našli nešto drugo nebitni samo da imaju razloga za blokade. Narode probudi se zar nevidite da prave ovce od vas i još vam se smiju. Mjenjaj te bagru dok vas nisu gurnuli još dublje u govna sa svojom nesposobnošću .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije