JU Razvojna agencija ZHŽ

Posušje dobiva IOT laboratorij, Mostar Centar za digitalizaciju

16.01.2021.
u 12:00

Zanimanje za obuku za CNC programere/operatere u Zapadnohercegovačkoj županiji jako je veliko, pokazao je to javni natječaj objavljen u studenome prošle godine. Obuka koju sufinanciraju Općina Posušje i JU HERAG u tijeku je, a provode je kvalificirani predavači i treneri u prostorima Tehnološkog parka Posušje. Naime, zahvaljujući provedbi projekta “Compete Plamet” koji je financiran u sklopu IPA CBC prekogranične suradnje Hrvatska - BiH – Crna Gora (2014. – 2020.), u Posušju je osnovan Tehnološki park, piše Večernji list BiH.

Aktivnosti se nastavljaju

Nositelj spomenutog projekta je JU Razvojna agencija ZHŽ - HERAG, a partneri na projektu su Općina Posušje s bh. strane, JU Razvojna agencija Šibensko-kninske županije iz Hrvatske.

- U sklopu projekta HERAG i Općina Posušje osnovali su Tehnološki park koji je opremljen četirima suvremenim CNC strojevima čija je nabava financirana također iz projekta - ističe ravnatelj JU HERAG Radoslav Luburić. Podsjeća kako je u suradnji s Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta opremljena učionica za teorijsku nastavu. Luburić ističe kako, osim obuke za poduzetničke svrhe, CNC strojevi iz Posušja služe i u obrazovne svrhe. U suradnji sa svim srednjim strukovnim školama na području Zapadnohercegovačke županije, u Tehnološkom parku Posušje pruža se obuka i praktična nastava za sve učenike koji su upisali smjer CNC operater i tehničar za mehatroniku. Luburić ističe kako nabavom CNC strojeva nije završena “priča” Tehnološkog parka Posušje. - Nastavljamo i dalje s aktivnostima koje su vezane uz Tehnološki park, gdje nam je u sklopu poziva EU4Business odobren projekt pod nazivom “Povećanje konkurentnosti mikro, malih i srednjih poduzeća digitalizacijom – IC SMED”. Nositelj projekta je Fakultet strojarstva, računarstva i elektotehnike Sveučilišta u Mostaru, partneri JU Razvojna agencija ZHŽ - HERAG i poduzeća Weltplast d.o.o. Posušje, TEM Mandeks d.o.o. Široki Brijeg, Škutor d.o.o. Mostar, SIK d.o.o. Mostar i MA-COM d.o.o. Stolac - objašnjava Luburić. Dodaje kako je ukupna vrijednost projekta 606.662 marke. Realizacijom ovog projekta uspostavit će se Centar za digitalizaciju u Mostaru, opremiti IOT laboratorij u sklopu Tehnološkog parka u Posušju i podržati primjena inovativnih pristupa u industriji.

Jačanje konkurentnosti

- Opći je cilj poboljšanje konkurentnosti i inovacija izvozno orijentiranih MSP-ova metalopreređivačkog sektora (uključujući srodne aktivnosti plastike i elektroindustrije), poboljšanje poslovnog okružja za rast i razvoj MSP-ova iz sektora prerade metala pružanjem potpore istih u razvoju i primjeni inovacijskih tehnologija i digitalnih poslovnih modela kroz Centar za digitalizaciju - naglasio je ravnatelj JU HERAG.

Ističe kako će ciljani MSP-ovi imati koristi od digitalizacije poslovnih procesa i uvođenja novih poslovnih modela, što će omogućiti njihovu poslovnu optimizaciju, smanjenje troškova i povećanu produktivnost. - Jačanjem svoje konkurentnosti, ciljani MSP povećat će svoj izvoz i promet i, što je najvažnije, zadržati i stvoriti nova radna mjesta - zaključio je Luburić. •

 

Ključne riječi
CNC

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?