sporazum

Potpisan Posebni sporazum između Vlade FBiH i Kraljevine Švedske

17.10.2017.
u 14:45

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Kraljevina Švedska danas su potpisali Posebni sporazum za projekt jačanja kapaciteta za monitoring i koordinaciju procesa EU integracija u Federaciji BiH.

Vladu zastupa Generalni tajnik Vlade FBiH, a Kraljevinu Švedske Švedska agencija za međunarodnu razvojnu suradnju (SIDA). Sporazum su potpisali premijer FBiH Fadil Novalić i veleposlanik Švedske u BiH Anders Hagelberg.

Novalić je izrazio zadovoljstvo zbog ugovora koji podrazumijeva podršku Švedske na putu BiH ka EU.

- Poprilično nam je lako nagovoriti naše partnere i prijatelje da podupiru stvari koje su vidljive, ali teško ono što je manje vidljivo, a nama je važno. Ova podrška je takva i znači nam u oblastima koje su svi drugi manje spremni podupirati - kazao je Novalić.

Naveo je da je Kraljevina Švedska prepoznala problem rješavanja tehničkih pitanja na putu ka EU.

Hagelberg je rekao da Švedska nastavlja podupirati bh. napore na putu ka EU.

- Kao članica EU ta je podrška politička, ali možemo govoriti i u smislu tehničke suradnje i financijske podrške. Za sljedeću godinu je planirano 17 milijuna eura. Okoliš, reforma pravosuđa, reforma javne uprave i podrška privatnom sektoru su neki od sektora koje ćemo podržati tim novcem - potcrtao je Hagelberg.

Te sve oblasti su, naglasio je, relevantne na putu ka EU.

- Danas smo potpisali sporazum koji ide u srž integracijskih procesa s EU. Od danas, sljedeće dvije godine smo u implementaciji projekta koji se provodi na zahtjev premijera FBiH - naveo je veleposlanik.

Naglasio je da Švedska daje punu podršku BiH na putu ka EU, iako je još mnogo koraka na tom putu ostalo.

Vlada FBiH je od Švedske tražila doprinos implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU na entitetskom nivou kroz financiranje projekta jačanja kapaciteta za monitoring i koordinaciju procesa EU intergracija u Federaciji BiH sa SIDA-inim doprinosom tijekom predstojećeg razdoblja aktivnosti Partnerske Vlade: rujan 2017 - rujan 2019.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije