nakon nekoliko mjeseci pregovora

Potpisan sporazum između BiH i EUROPOL-a, veliki korak ka EU i većoj sigurnosti

mektic
31.08.2016.
u 10:43

EUROPOL stavlja sve raspoložive kapacitete na raspolaganje BiH kako bi stala ukraj svim oblicima kriminala, terorizma, radikalizma, pojasnio je Wineright

U Sarajevu je danas, nakon nekoliko mjeseci pregovaranja i usuglašavanja svih razina u BiH, potpisan sporazum BiH s EUROPOL-om u vezi s poboljšanjem suradnje s krovnom policijskom agencijom u Europi radi bolje koordinacije u borbi protiv terorizma. Sporazum su potpisali ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i direktor EUROPOL-a Rob Wineright.

Nakon potpisivanja sporazuma, ministar Mektić je kazao da je ovo najveći korak BiH kada je u pitanju sigurnosni sektor na putu BiH ka EU integracijama, te da je ovaj sporazum uvjet iz reformeske agende, piše Klix.ba.

"Na ovaj način BiH postaje sastavni dio europskog policijskog sustava, kao i sve njene policijske agencije. Mi smo zadovoljni činjenicom što ćemo biti u prilici i moći davati svoj doprinos ukupnoj EU sigurnosti. EU nema alternativu i na taj način ćemo dati naš puni doprinos ukupnoj europskoj sigurnosti. To će biti značajan korak BiH ka EU", rekao je ministar Mektić i dodao da je potreba da putem zajedničkog rada s EUROPOL-om BiH dobije nove mehanizme i alate te da će operativna suradnja značajno doprinijeti ukupnoj efikasnosti.

Ministar Mektić je kazao da se nastoji osigurati zadovoljavajuća razina sigurnosti i da su ključni ciljevi borba protiv nasilnog radikalizma, terorizma, organiziranog kriminala, borba protiv krijumčarenja droga, protiv trgovine ljudima, automafije. Treći ključni segment je borba protiv korupcije jer je ona ušla u sve pore društva. koja destabilizira europske prilike u BiH.

Nakon potpisivanja ugovora odredit će se policijski oficir koji će otići u Haag kako bi mogli što prije početi koristiti sve alate i kapacitete EUROPOL-a koji su, kako je kazao ministar Mektić, veliki. 

Wineright koji je rekao da pripadnici bh. sigurnosnih agencija posjeduju posebno znanje koje će biti od koristi, te da EUROPOL stavlja sve raspoložive kapacitete na raspolaganje BiH kako bi stala ukraj svim oblicima kriminala, terorizma, radikalizma i terorističkih aktivnosti.

BiH je sporazum s EUROPOL-om postigla prošle godine, ali se zbog administrativnih prepreka službeno potpisivanje odgađalo. Ovaj sporazum predstavlja važan korak ka uvezivanju BiH s europskim obavještajno sigurnosnim agencijama, a naročito kad je u pitanju suradnja u borbi protiv terorizma i teškog kriminala. 

Sporazum će omogućiti će razmjenu operativnih podataka između BiH i policija zemalja članica EUROPOL-a, uključujući i osobne podatke o osumnjičenim osobama.

BiH je do sada bila jedina zemlja u regiji koja nije imala potpisan sporazum s EUROPOL-om. Sporazum je trebao biti potpisan još u veljači ove godine, ali je to odgođeno zbog nepostojanja konsenzusa o jedinstvenoj kontakt adresi s EUROPOL-om, što će biti Ministarstvo sigurnosti BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?