poljoprivreda

Potrebna žurna promjena, BiH u 90% slučajeva ovisna o uvozu sjemena

22.10.2020.
u 21:37

Poljoprivrednicima u Bosni i Hercegovini ovih je dana pozornost usmjerena, tradicionalno, na vremensku prognozu. Prati se svaka, pa i najmanja moguća promjena, a sve zbog planiranja koraka u procesu jesenje sjetve, piše Večernji list BiH.

No, ova godina, specifična kakva jest, donosi i još jedno pitanje na koje u ovom trenutku nema odgovora, a ono bi glasilo: koliko je Bosna i Hercegovina spremna odgovoriti na potrebe poljoprivrednika u kriznim vremenima, a koja bi zbog mogućeg “lockdowna”, odnosno zatvaranja normalnih tokova trgovine, mogla ugroziti nabavu sjemenskog materijala?

Snažnije zanimanje

Odnosno, jesmo li uopće spremni u eventualno sličnim scenarijima odgovoriti na učinkovit način kroz plasiranje domaćeg sjemena iz zaliha?

Frapantan je podatak koji nam je iznio Dragan Pavlović, predsjednik Seljačkog saveza Federacije BiH, a koji je kazao kako BiH, nažalost, uvozi 90 posto sjemenskog materijala umjesto da se strateškim koracima svih razina vlasti napravi takvo rješenje koje će omogućiti razvoj domaćeg sjemena. Pavlović ističe kako imamo sve potencijale za prikupljanje i distribuciju domaćeg sjemena, neovisno o tomu radi li se o žitu, povrću ili voću, no stvar je volje, koje u ovom trenutku, dodaje, nedostaje.

Primjerice, iako je Bosna i Hercegovina poznata po svojem krumpiru, u situaciji je u kojoj je ovisna o uvoznom sjemenu. Kada je riječ o jesenjoj sjetvi, Pavlović nam kaže kako je ove godine zanimanje nešto veće u odnosu na dosadašnje godine jer su se mali proizvođači više uključili u sjetvu, a na osnovi posebne subvencije koju je osiguralo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. U taj poziv uključene su općine i gradovi koji daju dio sredstava, dok dio daje Federacija Bosne i Hercegovine.

“Očekivamo veći broj manjih poljoprivrednika koji će ući u sjetvu na površini do hektara”, objasnio je Pavlović dodavši kako se sije uglavnom pšenica, raž i ječam, a zanimljivost je kako ove godine postoji zanimanje poljoprivrednika iz Hercegovine za ovaj oblik poljoprivredne djelatnosti.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva raspisalo je nedavno javni poziv za prikupljanje prijava za poticanje jesenje sjetve (pšenice, raži i ječma) u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.

Uloga općina

Pravo sudjelovanja po ovom javnom pozivu imaju klijenti – jedinice lokalne samouprave gradovi/općine Federacije Bosne i Hercegovine - koji sufinanciraju programe poticanja jesenje sjetve. Klijenti – jedinice lokalne samouprave gradovi/općine - podnose prijavu na ovaj javni poziv na obrascu PSRP koji sadrži preliminarnu listu krajnjih korisnika i druge podatke za poljoprivredne proizvođače sa svog područja za troškove sufinanciranja nabave sjemena, mineralnih gnojiva i zaštitnih sredstava za proizvodnju pšenice, raži i ječma.

Inače, poljoprivredni proizvođači uskoro će moći računati na povoljne kredite za koje će jamstva davati Federacija BiH, i to u sklopu velikog projekta pomoći oporavku gospodarstva kroz kreditno-jamstveni program.

Nedavno je Vlada, na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, usvojila program za poljoprivredu i prehrambenu industriju, pri čemu ukupan iznos jamstava iznosi 100,000.000 maraka i mogu biti izdavana najkasnije do 31. svibnja 2021. godine.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?