Intervju: Ljubo Bešlić

Potrebne su 
veće socijalne, rodiljske... naknade u HNŽ

Ljubo Bešlić
15.01.2016.
u 07:00

Predsjednik Županijskog odbora HDZ HNŽ-a o radu Vlade i projektima

Sto je dana prošlo otkako je imenovana aktualna Vlada HNŽ-a. Glavni ciljevi: konsolidiranje javnog duga, provedba mjera uštede i racionalizacija, potpora gospodarstvu, već se ispunjavaju, ističe u intervjuu za Večernji list BiH predsjednik Županijskog odbora HDZ-a HNŽ-a Ljubo Bešlić.


Kako ocjenjujete ovaj mandat Vlade HNŽ-a?

Možemo iskazati zadovoljstvo, prije svega, jer je uspješno okončana proračunska godina, što je donesen rebalans i proračun za 2016. godinu, projicirajući ga bez deficita. Zadovoljstvo je tim veće što su prihvaćeni svi financijski dokumenti korisnika proračuna, od zavoda, službi i agencija. Zato je proračunska godina od 1. siječnja 2016. mogla krenuti neometano punim kapacitetom.


Što je rezultat takvog uspješnog početka?

To se ne bi moglo dogoditi da se nije postiglo pozitivno ozračje unutar Vlade i političkih stranka koje čine većinu u Skupštini. To ozračje ohrabruje i ukazuje kako je svima cilj popraviti stanje u županiji. Veliki je iskorak što ova županija, prvi put praktično otkako postoji, ima prihvaćen proračun na vrijeme.


Ali deficit ove županije je golem. Kako ga rješavati?

Već u 2015. godini izmirene su obveze u iznosu od 21 milijun iz proteklog razdoblja što je veliki uspjeh, iako su ostale obveze iz proteklog vremena koje su više od 100 milijuna maraka. Treba imati na umu da su prihodi od PDV-a svake godine sve manji, a razlog za to su zakoni o izvršenju proračuna i pripadnosti javnih prihoda. Naime, najprije se izmire međunarodne obveze, nakon čega se novac dijeli po koeficijentima. Takvo stanje se mora promijeniti u korist županija jer je popis pučanstva jasno pokazao pravo stanje, što mora dovesti i do preraspodjele prihoda. Samo mala popravka koju je provela federalna ministrica financija u ovoj godini će donijeti nekoliko milijuna maraka više u ovu županiju.

Cjeloviti intervju pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?