Ministar Josip Grubeša

Potrebno je svim žrtvama osigurati pravo na pravdu

24.10.2019.
u 11:21

Državni ministar pravosuđa Josip Grubeša odgovorio je na reakciju Udruge žrtava i svjedoka genocida, a vezano za prijedlog revidirane strategije procesuiranja ratnih zločina istaknuvši da je jedan od ključnih ciljeva strategije osiguranje učinkovitoga raspoređivanja predmeta na entitetsko pravosuđe, čija dinamika do sada nije bila adekvatna.

- Neravnomjerna raspodjela predmeta te procesuiranje manje složenih predmeta od Tužiteljstva i Suda Bosne i Hercegovine su, između ostalog, jedan od uzroka neučinkovitog procesuiranja najsloženijih predmeta ratnih zločina zbog ogromnog broja neriješenih predmeta i isteka prvobitnog roka od sedam godina predviđenog ranijom strategijom - navodi ministar Grubeša.

Spomenuta Udruga prije nekoliko dana priopćila je da je revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina u Bosni i Hercegovini isti dokument kao i strategija za procesuiranje ratnih zločin u Bosni i Hercegovini iz 2008. godine, s jedinom promjenom roka važenja, a sve drugo su, kako kažu, kao i u strategiji iz 2008. godine, nejasne, nedefinirane i oprečne informacije.

Međutim, ministar Grubeša ističe da su revidiranom strategijom predviđene okolnosti dostavljanja prijedloga Sudu Bosne i Hercegovine za ponovno preuzimanje predmeta s pravosuđa entiteta i Distrikta Brčko na razinu BiH, čime se ostavlja mogućnost da Sud i Tužiteljstvo BiH imaju nadležnost nad ovim predmetima. Također je predviđena obveza entitetskog pravosuđa da izvještava Sud BiH o predmetima ratnih zločina, potvrđenim i izmijenjenim optužnicama te donesenim prvostupanjskim i drugostupanjskim presudama. Ministar Grubeša navodi da je zabrinutost Udruge žrtava i svjedoka genocida razumljiva, ali nije utemeljena na objektivnim pokazateljima. A da se radi o kvalitetnom dokumentu, naglašava ministar, potvrđuju i ocjene Misije OESS-a u BiH.

- Osporavanjem revidirane strategije, u kojoj nema ništa sporno, onemogućavate žrtve drugih udruga da dobiju svoju satisfakciju pa da iza rešetaka vide one koji su njima nanijeli bol. Shvaćam da ne morate gledati sve ove aspekte iz svih perspektiva, ali ja kao ministar pravosuđa moram. Žrtva je žrtva, bez obzira pripada li vašoj ili nekoj drugoj udruzi, ali ima pravo na pravdu kao i vi. Nadam se da ćete imati snage to spoznati - zaključuje ministar Josip Grubeša.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?