poljoprivreda u općini ljubuški

Potrebno više raditi na brendiranju proizvoda

09.01.2019.
u 14:00

U općini Ljubuški postoji 2480 stabala vinove loze, 50.000 stabala masline i smokve 15.000, kao tipične kulture za prostor općine, stoji, između ostaloga, u integriranoj strategiji razvoja općine Ljubuški 2014. - 2024. pripremljenoj u sklopu projekta integriranog lokalnog razvoja u BiH koji predstavlja zajedničku inicijativu Razvojnog programa UNDP-a u BiH i Švicarske agencija za razvoj i suradnju (SDC), piše Večernji list BiH. 

Strategija je, kako je istaknuto, strateški dokument općine Ljubuški koji treba poticati budući rast i razvoj zajednice.

Zaštita proizvođača

Sadnja i prerada maslina posebno se intenzivirala posljednjih godina. U poljoprivrednoj proizvodnji najviše su zastupljeni prinosi krumpira. Proizvodnja, posebno mladog, već se pozicionirala na tržištu, no problem su neregulirano tržište, zaštita proizvođača te organiziranost i uvezanost koja treba biti bolja. Stoga je pokrenut postupak zaštite zemljopisnog podrijetla mladog ljubuškog krumpira, a potrebno je što više raditi na brendiranju drugih vrsta. Osim krumpira, najzastupljeniji su rajčica, crveni luk i lubenica. Potencijal i znanje koje posjeduju iseljenici moguće je iskoristiti i u razvoju poljoprivrede, u smislu savjeta i projektnih ideja, ali i kao potencijalnih ulagača u profitabilne poslove izgradnje hidromelioracijskog projekta unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje i zajedničkog nastupa proizvođača.

Novčani poticaji

Poljoprivredne površine su izrazito racionalno korištene i obrađivane, na njima se uzgajaju robne poljoprivredne kulture - razne vrste povrća, voća, duhana, vinove loze. I danas se većina stanovništva bavi poljoprivrednom proizvodnjom, ali veliki problem je neorganiziran otkup i osiguranje prodaje proizvedenog. Prema informacijama iz Odjela gospodarstva, razlog rasta broja prijavljenih poljoprivrednih gospodarstava od 2010. su realizacija prava na novčane poticaje za poljoprivrednu proizvodnju. U odnosu na 1991. jedino se povećao broj košnica, odnosno pčela, te uzgoj pastrve, dok se broj i količina drugih vrsta i proizvoda smanjio, stoji u strategiji objavljenoj na službenim stranicama Općine Ljubuški.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?