Napokon pozitivni pomaci

Potrošačka košara jeftinija 35 KM, a plaće porasle za 21

10.06.2019.
u 13:00

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) izračunao za svibanj ove godine iznosi 2039,86 KM i za 34,99 KM jeftinija je od potrošačke košarice za prethodni mjesec, piše Večernji list BiH. 

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za ožujak ove godine iznosila je 916 KM (prema posljednjem podatku koji je objavio Federalni zavod za statistiku) i za 21 KM je viša od prosječne plaće isplaćene u veljači ove godine. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 44,9 posto.

Ovo su napokon dobre vijesti kad je riječ o pitanju životnog standarda građana, iako smo još uvijek daleko iza ostalih, posebno zemalja zapadne Europe.

Troškovi za obitelj

Prilikom izračuna sindikalne potrošačke košarice u obzir se uzela prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Potrošačku košaricu čine: prehrana (39,3 posto), stanovanje i komunalne usluge (15,2 posto), higijena i održavanje zdravlja (5,7 posto), obrazovanje i kultura (12,5 posto), odjeća i obuća (14,7 posto), prijevoz (6,8 posto) te održavanje kućanstva (5,8 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz triju trgovačkih centara za 80 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojeni su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz Službe za informiranje SSS BiH. Pa je tako četveročlanoj obitelji prošlog mjeseca samo za prehranu trebalo 800,68 KM, stanovanje i komunalne usluge 311,16 KM, odjeću i obuću 300 KM, obrazovanje i kulturu 253,32 KM, prijevoz 138 KM, održavanje kućanstva 120 KM te higijenu i održavanje zdravlja 116,70 KM.

Unatoč tome što su nam plaće daleko od europskih, određene prehrambene namirnice plaćamo čak skuplje nego građani nekih država u EU. Primjera radi, jednoj četveročlanoj obitelji u Njemačkoj mjesečno je za hranu dovoljno oko 800 KM, koliko treba i obitelji u BiH, s tom razlikom da je prosječna plaća u Njemačkoj gotovo četiri puta veća nego kod nas. Ako je suditi po statistici, obitelji u FBiH, u kojoj oba radno sposobna člana zarađuju prosječnu plaću, za podmirenje svih izdataka mjesečno nedostaje 207,86 KM. Usporedbe radi, u Hrvatskoj, pod pretpostavkom da radi samo jedan član kućanstva i ima prosječnu plaću, za sve troškove života mjesečno nedostaje tek stotinjak maraka.

Usporedba s Europom

Unatoč navedenom, građani BiH kruh plaćaju tek 15 feninga manje nego Nijemci i Hrvati, dok je litra mlijeka za čak 20 - 30 feninga skuplja nego u ovim državama. Još drastičnija je razlika u cijeni brašna, koje u BiH po kilogramu košta oko 1,2 KM, u Hrvatskoj 1,5, a u Njemačkoj tek 0,75 KM. U usporedbi s Njemačkom, kilogram šećera kod nas je jeftiniji za 15, ali nam je ulje skuplje za 10 feninga.

Jednostavna računica pokazuje da Nijemac s prosječnom plaćom može, primjerice, kupiti 1490 litara mlijeka, a građanin BiH tek 600 litara. Zato ne čudi što se BiH, kada je riječ o kupovnoj moći njezinih građana, ove godine našla na 40. poziciji, od ukupno 42 zemlje Europe, a iza nas su ostali samo Sjeverna Makedonija i Moldavija.

Razlog je upravo to što su mnoge osnovne životne namirnice u BiH skuplje nego u zemljama EU-a, dok u pogledu plaća kudikamo zaostajemo za europskim primanjima.•

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Feral
Feral
16:51 10.06.2019.

Velika laž.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?