Savez samostalnih sindikata BiH

Potrošačka košarica za mjesec lipanj iznosi 2.042,34 KM

08.07.2021.
u 10:32

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec lipanj 2021. godine iznosi 2.042,34 KM i za 21,72 KM je jeftinija od potrošačke košarice za prethodni mjesec. (dijagrami se nalaze na www.sssbih.com). 

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec travanj 2021. iznosila je 990,00 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za 6,00 KM je niža od iznosa u prethodnom mjesecu. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 48,47%.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi procenat udjela pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj košarici):

Prehrana – 44,6%
Stanovanje i komunalne usluge – 15,2%
Higijena i održavanje zdravlja – 6,4%
Obrazovanje i kultura – 6,4%
Odjeća i obuća – 14,7%
Prijevoz – 6,8%
Održavanje kućanstva – 5,9%

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz 3 trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za dvanaest (12) stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest (6) stavki.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?