Standard and Poor's

Potvrđen kreditni rejting Bosne i Hercegovine

09.09.2019.
u 20:00

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's (S&P) objavila je da kreditni rejting Bosne i Hercegovine ostaje „B“ s pozitivnim izgledima.

Pozitivni izgledi se zasnivaju na očekivanju analitičara ove agencije da će se ekonomski izgledi BiH poboljšati ukoliko vlast bude formirana do kraja godine, te na očekivanjima da će nova vlast regulirati status programa s Međunarodnim monetarnim fondom c(MMF),  što bi ubrzalo reforme i omogućilo pristup izvorima financiranja za važne infrastukturne projekte.

Prema navodima analitičara, kreditni rejting može biti povećan u idućih 12 mjeseci ukoliko bude formirana stabilna vlast koja će promovirati nastavak strukturnih reformi. U tom slučaju, analitičari agencije očekuju ponovno pokretanje dijaloga s MMF-om, realno sagledavanje procjene financijske situacije u kojoj se nalaze velike javne nefinancijske tvrtke u BiH, kao i poduzimanje koraka ka smanjenju sive ekonomije.

S druge strane, u izvještaju se navodi kako će rejting biti smanjen ukoliko ne bude formirana stabilna vlast, te reforme ne budu oživljene.

Sadašnji rejting je aktualan od 8. ožujka 2019. godine, kad je ova agencija poboljšala izglede sa stabilnih na pozitivne, što je bilo prvo poboljšanje u izgledima za dugoročni S&P rejting BiH od 2012. godine, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije