pad globalne trgovine

Potvrđen globalni pad trgovine, BiH očekuje jako dug oporavak

biznis
22.10.2020.
u 21:19

Što nas je snašlo u ovoj godini, pitanje je koje će nas pratiti možda i desetljećima. Čitav svijet izmijenio se u samo nekoliko mjeseci, a prema analizama, promjene koje su se dogodile u pola godine realne bi bile da su razvučene na pet godina. Ovih dana stigla je analiza da je globalna trgovina pala za 7 do 9 posto, a da nije Kine, ne bi bilo nijedne države sa značajnim oporavkom, piše Večernji list BiH. 

Prenamjena prostorija

No, zemlja u kojoj je sve počelo polako izlazi iz krize, a bitku s koronom, barem prema informacijama koje dolaze iz te države, uspješno dobivaju. Prema izvješćima iz UN-a, stvar u svijetu spasio je treći kvartal jer je povećana trgovina opremom za kuće i kućne urede, što je praktički izraz koji nije često u povijesti spominjan. Naime, mnogi su morali početi raditi od kuće, stoga su i prostorije na taj način prenamijenili. Također, povećana je i trgovina medicinskim preparatima. Ono što je dodatno oslabljeno jesu sektori automobilske industrije i energetike. U preliminarnoj prognozi rasta za posljednji dio godine očekuje se pad za tri posto, ali se naglašava da postoje neizvjesnosti u vezi s daljnjim kretanjem pandemije.

- Ako se pandemija razbukti u idućim mjesecima, to će pogoršati okružje za donošenje odluka i dovesti do naglog rasta restriktivnih mjera u trgovini - navodi agencija UN-a UNCTAD. I upravo je ta neizvjesnost ono što zabrinjava svijet koji se bori sa, za ovaj naraštaj, neviđenim neprijateljem. Sve države su u krizi i dok bi se nekad znalo predvidjeti smirivanje situacije i potpuna normalizacija, ovdje se ništa ne zna. Sve ovo još više utječe na zemlje koje odranije muku muče s krizom, a onda se dogodio novi udar. Među njima je i BiH. U drugom tromjesečju 2020. realni pad BDP-a iznosio je 9,3 posto, a turizam, hotelijerstvo i ugostiteljstvo na rubu su preživljavanja s padom 57,7 posto. Ili, kako je slikovito rekao jedan ugostitelj: “Svi smo stavili ključ u bravu, a samo je pitanje kada ćemo ga okrenuti udesno”. Prijevoz i skladištenje doživjeli su pad od 23,9 posto, a umjetnost, zabava i rekreacija od 23,2 posto. U vremenima različitih potresa važno je ići u smjeru zaštite domaće proizvodnje. Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, poručio je da apsolutno želi promovirati zaštitu domaće proizvodnje i međunarodnih ugovora koje je potpisala BiH. - Ali, kada bih birao jedno ili drugo, uvijek bih izabrao zaštitu domaće proizvodnje na način da donesemo određene mjere koje će dati vrlo jasan stimulans domaćoj proizvodnji - rekao je.

Kako prebroditi krizu

Ono što bi bilo pogubno za sve gospodarske sektore još je jedan “lockdown”. Nakon smirivanja stanja, prestalo ga se i spominjati. No, zbog pogoršanja situacije s koronom, o njemu se ponovno priča, a narod strepi jer bi ovu pošast mogla zamijeniti pandemija gladi ako se ne spriječi zatvaranje svega. Ima li trenutačnoj situaciji lijeka? Poduzetnica Nataša Cikač nedavno je na konferenciji Međunarodne mreže žena poručila da se svaka kriza može prebroditi.

- Ono što me brine jest to što se ne zna što donosi budućnost i mislim kako bismo se morali snalaziti i pronalaziti nove mogućnosti poslovanja. Kriza nas svakako tjera na nove modele i načine rada i samo je pitanje kako ćemo se tome prilagoditi - kazala je, između ostalog. Gledajući cjelokupnu situaciju, oporavak neće biti lagan, ali izreka jednog od najmoćnijih državnika iz prve polovine prošlog stoljeća kaže: “Hrabrost je ići dalje”.

U tom kontekstu treba promatrati i aktualnu situaciju i ne posustati pred lošim brojkama, već naći način da ih se preokrene u vlastitu korist. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?