ZZO HNŽ

Povećan broj zahtjeva za refundiranje plaće u HNŽ-u za gotovo 52 posto

29.10.2020.
u 17:05

Evidentan je rast broja refundiranih Zahtjeva za refundiranje plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad (doznaka) za 51,9 posto, odnosno nominalno 1.128 doznaka više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na sjednici održanoj u četvrtak usvojilo je, među ostalim, Izvješće o financijskom poslovanju Zavoda za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2020. godine kao i Izvješće o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana.

Podaci iz Izvješća o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana ukazuju na evidentan rast broja refundiranih Zahtjeva za refundiranje plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad (doznaka) za 51,9 posto, odnosno nominalno 1.128 doznaka više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, priopćeno je iz ZZO HNŽ-a.

"Trend porasta sredstava koja se refundiraju za bolovanja kontinuirano raste i posebno je izražen u dvije dijagnoze, a to su rizična trudnoća i njega člana obitelji. Dodatno opterećenje, koje je prouzrokovano pojavom covida-19 ogleda se u ukupnom broju porasta doznaka, odnosno njih 514 odnosi se na 'izolaciju', gdje Zavod refundira 14 dana", kazala je rukovoditeljica Sektora za zdravstvo Marija Buhač.

Kroz Izvješće o financijskom poslovanju Zavoda za navedeno razdoblje ostvareni su ukupni prihodi u iznosu od 105.750.512 maraka, što je 71,33 posto od iznosa predviđenog Financijskim planom za 2020. godinu ili 3,67 posto niže od planskog prosjeka.

Manjak prihoda u odnosu na planirana sredstva za prvih devet mjeseci 2020. godine iznosi 5.436.988 maraka. Ukupni rashodi i kapitalni izdaci ostvareni su u iznosu od 104.820.926 maraka, što je 70,71 posto sredstava planiranih Financijskim planom za 2020. godinu ili 4,29 posto niže od planskog prosjeka.

Niže izvršenje na rashodovnoj strani u odnosu na plan prvih devet mjeseci iznosi 6.366.574 maraka, a razlozi zbog kojih je izvršenje niže od planskog prosjeka su, kako kažu, poteškoće u realizaciji planiranih sredstava zbog otežanog rada uslijed pandemije covida-19.

"Potrebno je naglasiti kako je u prvih devet mjeseci izvršena realizacija 3.000.000 maraka grant sredstava prema zdravstvenim ustanovama. Ukupni rezultat za navedeno razdoblje daje pozitivan financijski rezultat u iznosu od 929.587 maraka, kao razlika niže izvršenih prihoda od plana i niže izvršenih rashoda od plana", navode iz ZZO HNŽ-a.

Na održanoj sjednici članovi Vijeća također su razmatrali i usvojili izvatke iz zapisnika s prethodnih sjednica, Izvješće o potrošnji lijekova s Liste lijekova, Izvješće o liječenju izvan županije, Izvješće o provedenim postupcima javnih nabava, te Izvješće o potrošnji ortopedskih pomagala.

U Izvješću o potrošnji lijekova s Liste lijekova zabilježen je porast broja propisanih recepata od 6,7 posto, uz porast broja propisanih pakiranja za 5,2 posto. Ukupan utrošak lijekova u razdoblju od 01. siječnja do 30. rujna ove godine povećan je za 586.574 marke.

Rezultati analize podataka vezanih uz provedena liječenja izvan HNŽ-a u prvih devet mjeseci ove godine pokazuju smanjenje broja uputnica za 40 posto i smanjenje troškova za 340.921 marku u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

U Izvješću o potrošnji ortopedskih pomagala iznos financijskih sredstava utrošenih za realizirana ortopedska i druga pomagala iznosi 1.622.502 marke, što je niže za 1,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, stoji u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?