Ilegalno oružje u BiH

Povećana mogućnost zloporabe oružja

15.01.2021.
u 11:02

Ranjavanje policajca i samoubojstvo napadača u Zagrebu prošle godine aktualiziralo je i u cijeloj regiji pitanje posjedovanja ilegalnog oružja, odnosno oružja koje je zaostalo iz rata. Koliko ilegalnog oružja ima u BiH te koliko situacija izazvana pandemijom koronavirusa može biti okidač za njegovu uporabu?

Crno tržište i prodaja

Na crnom tržištu u BiH za nekoliko stotina maraka moguće je kupiti pištolj ili automatsku pušku. Za manje novca moguće je nabaviti ručne bombe, dijelove za oružje i streljivo. Cijena oružja na ilegalnom tržištu posljednjih je godina u blagom padu, ali i dalje ostaje činjenica da se u BiH mogu nabaviti gotovo sve vrste lakog oružja, odnosno sve vrste vojnog oružja. Prema podacima međunarodnih organizacija, u BiH se nalazi između 750 tisuća i milijun komada oružja. Ipak, policijske agencije ne žele licitirati brojkama. Kažu, činjenica je da ilegalnog oružja ima u velikim količinama. Semir Šut, ravnatelj policije Zeničko-dobojske županije, za BHRT je nedavno u jednom prilogu istaknuo: “Ono što je ohrabrujuće jest da, razmjerno toj velikoj količini oružja, nemamo veliki broj incidenata i uporabe ilegalnog oružja”. Podsjećanja radi, samo u 2018. godini, prema podacima Koordinacijskog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja u BiH, policija je oduzela više od 1220 komada oružja, više od 300 minsko-eksplozivnih sredstava, više od 39.180 komada streljiva, 50 kilograma eksploziva i 125 komada dijelova za oružje. Imati oružje bez dozvole nadležnih tijela kazneno je djelo, međutim, iz policije kažu kako je dobra volja građana hoće li vratiti oružje za koje ne posjeduju dozvolu.

Prema podacima Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) još iz 2010. godine, u BiH blizu 495.000 kućanstava nelegalno posjeduje oružje.

Zakon je rigorozan, ali...

Posljednjih godina oružje koje je podrijetlom iz naše zemlje ili neke od zemalja regije korišteno je u obračunima kriminalnih skupina, oružanim pljačkama, ubojstvima, terorističkim napadima, kako u BiH tako i diljem Europe. U BiH svaka županija ima svoj zakon o ovoj oblasti, a policijski stručnjaci tvrde kako se radi o najrigoroznijim zakonima u regiji, pa i u Europi. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 400 tisuća osoba u BiH ima dijagnozu posttraumatskog stresnog poremećaja. Situaciju je dodatno zakomplicirala i pandemija koronavirusa. Psiholozi upozoravaju kako je u trenutačnoj situaciji povećana mogućnost zloporabe oružja. Prema posljednjim istraživanjima, naša zemlja je na 13. mjestu svjetske liste po broju komada oružja na 100 stanovnika. Procjene su da u BiH ima 353 tisuće komada registriranog oružja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije