Rad pravosuđa

Povećana starost neriješenih predmeta po žalbama građana

17.09.2016.
u 08:00

Prvostupanjski sudovi smanjuju broj neriješenih predmeta, ali se njihov broj povećava u drugostupanjskim koji odlučuju o žalbama na prvostupanjske presude, pokazao je indeks učinkovitosti pravosuđa za 2015. godinu.

“Prosječno vrijeme za rješavanje predmeta u prvostupanjskim sudovima lani je bilo kraće od prosjeka u razdoblju od 2012. do 2014., ali je zato u drugostupanjskim sudovima bilo dulje. Starost neriješenih predmeta u prvostupanjskim sudovima uglavnom je ostala ista, ali je u drugostupanjskim starost neriješenih važnih predmeta povećana”, navedeno je u izvješću u okviru projekta, doznaje “Glas Srpske”.

S obzirom na to da postoji trend povećanja trajanja i riješenih i neriješenih drugostupanjskih predmeta, VSTV-u je preporučeno razmotriti mogućnosti prikupljanja dodatnih podataka u ovoj oblasti u cilju ispitivanja razloga koji dovode do toga. U izvješću je navedeno kako je rad tužiteljstava poboljšan u 2015. u odnosu na prosjek iz prethodnog dvogodišnjeg razdoblja. Vrijednost indeksa učinkovitosti pravosuđa za BiH je 55,21 na ljestvici od nula do 100.

Iako je u izvješću istaknuto kako vrijednosti indeksa ne bi trebalo tumačiti kao zasebnu ocjenu pravosuđa, stav je kako ipak trebaju poslužiti kao smjernice za bolji rad pravosuđa.

Podsjetimo, u sudovima je tijekom 2015. zastarjelost kaznenog progona nakon podizanja optužnice i zastarjelost izvršenja kaznenih mjera nastupila u 175 predmeta, od čega je u 170 predmeta nastupila potpuna zastara.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije