Mato Jozić

Povećani kapaciteti za smještaj osuđenih osoba u KPZ Zenica i Orašju

Mato Jozic
27.04.2016.
u 15:30

Na 196 osuđenih osoba smanjio se broj čekanja osuđenih osoba koje trebaju stupiti na izdržavanje kazne, koji je 2014. iznosio 608

Na izdržavanju kazne u kazneno-popravnim zavodima u Federaciji BiH trenutno je 1.948 osoba, od čega je 1.640 osuđenih, a 308 pritvorenih.

Puštanjem u funkciju paviljona u KPZ ZT Zenica i KPZ PT Orašje došlo je do povećanja smještajnih kapaciteta za osuđene i pritvorene osobe za 97 mjesta, a na 196 osuđenih osoba smanjio se broj čekanja osuđenih osoba koje trebaju stupiti na izdržavanje kazne, koji je 2014. iznosio 608.

Tijekom 2015. kaznu zatvora u kućnom zatvoru s elektronskim nadzorom izdržavala je 421 osuđena osoba, a trenutno je izdržava 167 osoba.  

- To su rezultati aktivnosti koje je Federalno ministarstvo pravde poduzimalo u proteklih 12 mjeseci zbog nedostatka smještajnih kapaciteta u kazneno-popravnim zavodima u FBiH - izjavio je federalni ministar pravde Mato Jozić.

On je danas u Vladi Federacije BiH predstavio rezultate rada u prvoj godini mandata, te najavio aktivnosti, među kojima je 11. svibnja sastanak predstavnika Ministarstva s predstavnicima Europske komisije.

- Razgovarat ćemo u vezi s nastavkom Strukturalnog dijaloga - reformom pravosuđa i Zakona o sudovima na državnoj razini. U tom smislu stav Federacije je da ćemo objektivno definirati član 15. novog Prijedloga zakona o sudovima i da se formira viši apelacijski sud. Mislim da je to optimalno što u ovom vremenu možemo postići, a što će Europska unija podržati – kazao je Jozić.

U protekloj godini najznačajnija je bila normativna aktivnost koja je rezultirala stupanjem na snagu zakona, koji se tiču dopuna Zakona o parničnom postupku i Zakona o pomilovanju.

Osim toga, u sektoru pravosuđa u javnoj raspravi je Nacrt zakona o izmjeni Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, što kako kaže Jozić treba rezultirati rješavanjem problema funkcioniranja sigurnih kuća.

U oblasti uprave, između ostalog, aktualne su izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa u Federaciji da bi se definirao članak u pogledu „tko će odlučivati u Federaciji u sukobu nadležnosti?“.

Zbog objektivnih razloga, naglasio je Jozić, u parlamentarnu proceduru nisu stavljene izmjene Zakona o upravnom postupku i Zakona o udrugama i fondacijama, budući da je u tijeku analiza sugestija pristiglih iz županijskih ministarstava pravde.

- Osnivanje fondacija i udruženja postao je biznis u zemlji. Zakonske izmjene su pripremljene u skladu sa zahtjevima Vijeća Europe i Moneyvala. S druge strane izmjene Zakona o upravnom postupku usmjerene su ka omogućavanju elektronske komunikacije organa uprave s građanima – pojasnio je Jozić.

U ovoj godini Ministarstvo će raditi na izvršenju presude Ustavnog suda FBiH radi čega je, ističe Jozić, nužno izvršiti korekciju Zakona o notarima, te je „u četvrtom kvartalu planirana izrada prednacrta zakona o notarima“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije