Jasmin Bučo

Povećanje akcize na gorivo neophodno ako želimo nastaviti gradnju autoceste

jasmin buco
24.01.2016.
u 12:23

Ove godine počet ćemo s izgradnjom mosta Počitelj, koji će ujedno biti i najduži most na koridoru Vc, rekao je Bučo

Direktor JP Autoceste FBiH Jasmin Bučo izjavio je za Fenu da ove godine počinju s izgradnjom 30 km autoceste, a radi se o dionicama Počitelj - Međugorje, LOT 2 Zenica jug - Zenica sjever, Drivuša - Klopče, Počitelj - Buna i LOT 3 Zenica jug - Zenica sjever.

- Ove godine počet ćemo s izgradnjom mosta Počitelj, koji će ujedno biti i najduži most na koridoru Vc. Njegova dužina će biti 945 metara i maksimalna visina iznad tla 100 metara, s monolitnim stupovima, te rasponskom konstrukcijom među stupovima od 147 metara, rekao je Bučo.

Dodao je kako će u ovoj godini biti završene i aktivnosti na prijedlogu modela izgradnje brze ceste od Lašve do Travnika koja je na novoj osnovnoj europskoj transportnoj mreži, a koja bi bila građena modelom koncesije.

Bučo je istaknu da je izgradnja koridora Vc zahtjevan i ekonomski opravdan projekt te da imaju otvorena pitanja vezano za položaj trase, prostorni plan, ekspropijaciju, tehničke specifikacije itd.

- Neophodno je donijeti niz strateških odluka na entitetskoj razini koji će definirati način financiranja infrastrukturnih transportnih projekata. Dosadašnji model financiranja u suradnji s međunarodnim financijskim institucijama pokazuje slabosti. Potrebno je unaprijediti postojeći model i osigurati kontinuitet investicija, rekao je Bučo.

Precizirao je kako u sljedeće četiri godine mora biti osigurano još 870 milijuna eura da bi bilo završeno 70 posto koridora Vc te da je povećanje akcize na gorivo neophodno ukoliko želimo nastaviti gradnju autocesta.

- Kada smo radili prve studije izvodljivosti 2004. vidjeli smo da je otprilike potrebno negdje oko 30 feninga po litru goriva da bismo završili kompletan autoput. U BiH trenutno akciza na gorivo iznosi 10 feninga i kada je ustanovljena nije bilo potrebe za povećanjem, budući da je kapacitet realizacije projekata bio nizak. Sada kada je taj kreditni kapacitet s 10 feninga iscrpljen naravno da moramo ići s povećanjem na 20 feninga, to je jedini način da bi bio održan nastavak izgradnje, naveo je Bučo.

Naglasio je da osim modela izgradnje zaduženjem kod financijskih institucija nastoje prvi put realizirati izgradnju i autoceste i brze ceste po modelu projektiraj - financiraj - izgradi - vrati naručitelju, a radi se o dionici autoceste Konjic - Mostar sjever za koju trenutno vrše analize položaja trase uz prijedlog njenog skraćenja za 32 km u odnosu na postojeću cestu, čime bi bile ostvarene uštede od 300 milijuna eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?