Zasjedao Parlament BiH

Povećanje trošarina na naftu nije jedini uvjet za novac iz kredita MMF-a

Fena
06.07.2017.
u 09:00

 Zastupnički dom Parlamenta BiH odlučio je odložiti raspravu o izvješću Vijeću ministara, glasovima 16 za, 14 protiv, jedan suzdržan i da se uz nazočnost svih ministara raspravlja o izvješću Vijeća ministara. Zastupnički dom Parlamenta BiH povukao je s dnevnog reda izvješće o radu Vijeća ministara BiH za 2016.

Sjednica bez ministara

Parlamentarci su upozorili da vlast na ovaj način kupuje vrijeme s obzirom na to da je jasno kako Izvješće o radu nema podršku. Zastupnici su podržali prijedlog Kolegija Zastupničkog doma da se odgodi izjašnjavanje dok se sva povjerenstva ne očituju o izvješću. Odgađanje izvješća je usvojeno nakon što u dvorani nisu bili prisutni Željko Komšić, Saša Magazinović i Mirsad Mešić iz opozicije. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da je bio spreman prezentirati izvješće, ali da na sjednici nisu nazočni ministri Dragan Mektić, Ismir Jusko i Mirko Šarović. Kao opravdanje naveo je i da se nisu sve parlamentarne komisije očitovale o izvješću o radu Vijeća ministara BiH za 2016. Zvizdić je istaknuo da će na sjednici na kojoj će biti razmatrano izvješće Vijeća ministara BiH prisustvovati svi ministri u njegovoj Vladi. Riječ je o točki dnevnog reda za koju se nije znalo hoće li dobiti podršku Parlamenta BiH. To bi u praksi značilo da Vijeće ministara BiH nema podršku zakonodavnog tijela vlasti.

Nije bilo uvjeta

Od ranije je poznato da će izvješće izvršne vlasti podržati zastupnici iz reda SDA, HDZ-a i SDS-a dok još uvijek nije definitivno poznato kakav će stav zauzeti SBB-ovi zastupnici koji na parlamentarnim povjerenstvima nisu dali podršku izvješću. Zastupnik SBB-a Damir Arnaut kazao je da ne postoje uvjeti za povlačenje ove točke dnevnog reda te da je Zvizdić kao predsjedatelj Vijeća ministara BiH trebao osigurati nazočnost svojih ministara na sjednicama parlamentarnih povjerenstava. Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka rekao je da je ovo samo pokušaj odgađanja jer je vlast sigurna kako izvješće Vijeća ministara BiH neće dobiti podršku u Parlamentu BiH. Kako kaže, ovakav potez predstavlja bježanje od problema. Nakon povlačenja izvješća o radu Vijeća ministara BiH za 2016. s dnevnog reda Zastupničkog doma Parlamenta BiH, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić se osvrnuo i na aranžman BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ističući kako povećanje trošarina na naftu i naftne derivate nije jedini uvjet za drugu tranšu sredstava iz kredita MMF-a. Kako je naglasio, u Washingtonu je jasno poručeno da postoje i stvari važnije od trošarina, pozivajući medije da istraže o kojim mjerama se radi.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?