Stručnjaci tvrde

Povećanje trošarina ugrozit će standard 60 posto građana

17.09.2015.
u 06:15

Povećaje cijena goriva dovest će do poskupljenja namirnica

Tek što su građani nakratko odahnuli zbog pada cijena nafte u posljednjih nekoliko tjedana, uslijedit će nova poskupljenja. Naime, realizacija inicijative za povećanje trošarina na naftne prerađevine, cestarinu, pivo i cigarete u BiH, koju su usuglasili premijer Federacije BiH Fadil Novalić i predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović, prema ocjeni ekonomskih stručnjaka, dodatno bi ugrozila ionako teško ekonomsko i financijsko stanje većine građana u zemlji.

Negativno djelovanje

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli Izudin Kešetović za Agenciju Anadolia (AA) izjavio je kako bi povećanje trošarine negativno djelovalo na ionako lošu ekonomsku situaciju u BiH. "Ja nisam za povećanje trošarina jer kod nas svaki oblik povećanja prihoda ide na neracionalnu potrošnju. Svaki porez je dodatni teret na ekonomiju jer javni sektor nerealno troši taj novac. To je praktično preraspodjela dohotka. To je isto kao kada imate probušenu bačvu koja više curi što više u nju ulijevate. Kod nas je čitav javni sektor neracionalan, a realni je žrtva tog stanja. U BiH je svaki oblik povećanja prihoda pokriće tekućeg računa. Ne daju nam kredit i onda se to prebacuje na povećanje poreza. Ne znam zašto su žurili s trošarinama. Nakon što je pala cijena nafte, požurili su s povećanjem trošarina", istaknuo je Kešetović. Smatra kako bi povećanje trošarina na naftne prerađevine, cestarinu, pivo i cigarete negativno "pogodilo proračun običnog građanina". "To bi značilo manje novca kod građana. Obični građanin je prinuđen na to jer ga nitko i ne pita o tome. Država se ne brine za građane, ona samo uzima od njih. Nažalost, vlasti ne smiju krenuti u reformu javnog sektora koja je prijeko potrebna", kazao je Kešetović. Ekonomski analitičar Duljko Hasić u razgovoru za AA je naglasio kako je nerazumna odluka o povećanju trošarine na naftne prerađevine, cestarinu, pivo i cigarete u BiH.

Nerazumne odluke

"To je nerazumno u ovom trenutku jer bi se povećanjem cijene goriva povećale i cijene drugih proizvoda. Neminovno je da će doći i do povećanja cijena drugih proizvoda.

To će sigurno negativno utjecati na životni standard oko 60 posto građana u BiH koji se nalaze u onoj zoni koja jedva sastavlja kraj s krajem", kazao je Hasić. Istaknuo je kako vlasti u BiH nisu objasnile gdje bi bila usmjerena sredstva od povećanja trošarina. "Nismo dobili jasan cilj o tome gdje će se usmjeriti sredstva. Ona bi trebala ići za potrebe zdravstva i drugih sektora. Bojim se da bi u ovako teškoj ekonomskoj situaciji povećanjem trošarina bez pametne politike vlasti građani mogli biti najveća žrtva", smatra Hasić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?