Poduzetnici iz dijaspore

Povećavali broj zaposlenih u svojim tvrtkama u BiH

06.09.2020.
u 15:45

Gotovo pola godine prošlo je od proglašenja pandemije koronavirusa. Od toga dana svijet je počeo tonuti u recesiju. Usporeno je cjelokupno svjetsko gospodarstvo. No, tom gospodarstvu već dulje vrijeme potreban je novi zamah koji će neke stvari pokrenuti na zdravim temeljima. Sama BiH, primjerice, godinama nema takve temelje. Iz ratne prošlosti se nije izišlo, borba za bolju prošlost postala je svakodnevica, a u moru tih stvari, koje bi trebalo pratiti u umjerenim okvirima, važne stvari poput spomenutog gospodarstva gurane su ustranu. U ovom desetljeću iz BiH su otišle stotine tisuća ljudi. Samo prošle godine zbog rada, spajanja obitelji ili studija u Europsku uniju otišlo je 71.375 osoba kojima je to prva dozvola za tu zemlju. Mnogi od njih upisat će se i u statistiku trajnih odlazaka.

Poduzetnici iz dijaspore

A ima li tu mjesta dobrim vijestima? Ima ako je vjerovati posljednjim podacima USAID-a, a tiču se dijaspore koja ulaže novac u BiH. Iako ove godine nećemo biti na razini milijardi maraka iz ranijih godina, ako se dijasporu bude na pravi način znalo iskoristiti, “restart” bi mogao biti bolji nego što se misli. Naime, od 32 tvrtke iz dijaspore koje je ova institucija potpomogla, čak 28 ih je u jeku pandemije odlučilo ili zadržati sve zaposlenike, kao 2019. godine, ili povećati njihov broj, a također su 23 tvrtke istaknule plan da povećaju ulaganja u odnosu na prošlu godinu.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije