Održana VI. međunarodna večer folklora “Vionica 2017.”

Povezuju se i zbližavaju ljudi i krajevi, pokazuje baština i kultura naroda

03.07.2017.
u 08:00

U organizaciji Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Sveti Marko“ iz Vionice na prepunom Športskom centru Vionici upriličena je šesta po redu Međunarodna večer folklora -„Vionica 2017.“, koji je završila sinoć. Već prve večeri, raspjevane folklorne i pjevačke skupine domaćih i inozemnih folkloraša u prekrasnim narodnim nošnjama svojih zemalja, dočekalo i burnim pljeskom pozdravilo mnoštvo mještana i ostalih Brotnjaka – zaljubljenika u izvorno pučko stvaralaštvo.

Međunarodna suradnja

Otvarajući tu svojevrsnu međunarodnu smotru folklora, na kojoj su posjetitelji tri dana uživali u bogatstvu narodnih nošnji i običaja te nastupima 23 kulturno-umjetnička društava iz deset zemalja, Damir Mandarić, predsjednik domaćeg HKUD-a „Sveti Marko“, koji je i predsjednik Mjesne zajednice Vionica, svima je poželio dobrodošlicu, ugodan boravak i druženje na ovogodišnjoj međunarodnoj smotri tradicijskih plesova, napjeva i narodnih običaja. Istaknuo je kako je doista velika stvar u jedno malo selo kao što Vionica uspjeti dovesti čak 23 vrhunska kulturno-umjetnička društva iz deset zemalja. Vionica ime oko 400 stanovnika, a kroz tri večeri se predstavilo više od 800 folkloraša. HKUD „Sveti Marko“ i MZ Vionica, zajedno s donatorima, svim svojim gostima osigurali besplatan smještaj, hranu i piće. Voditeljica Sanja Pehar pohvalila je organizatore koji su na ovogodišnju „Međunarodnu večer folklora“ u Vionicu uspjeli dovesti i ugostiti preko 800 folkloraša iz Francuske, Litvie, Poljske, dalekog Puerto Rica, Rumunjske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH, što su posjetitelji pozdravili burnim pljeskom. Prve večeri te manifestacije svojim su se vrhunskim nastupima i izvedbama tradicijskih narodnih plesova, napjeva i običaja svojih krajeva i zemalja redom predstavljali : domaće HKUD „Sveti Marko“ Vionica, Folk dance group „Austra“ iz Litvie, „Ballet folklorico Sabor Boricua“ iz dalekog Puerto Rica, Folklore group „Roztocze“ iz Poljske, Folklorni ansambl „Linđo„ iz Dubrovnika i HKUD „Didak“ iz Gradnića. Svi njihovi nastupi izazivali su veliko oduševljenje posjetitelja, koji su ih nagrađivali dugotrajnim pljeskom. I druge večeri posjetitelji su na Športskom centru u Vionici uživali u bogatstvu narodnih nošnji i običaja te nastupima članova kulturno-umjetničkih društva iz BiH: HKD-a “Napredak“ iz Busovače, HKUD-a “Husuno” (Tuzla). KUD-a „Turbe“ (Travnik), Plesnog ansambla MH Tomislavgrad, HKUD-a „Hercegovac“ (Široki Brojeg), HKD-a „Napredak“ (Kupres), HKUD-a “Hutovo” (Čapljina) i HKUD-a „Sv. Marko“ Vionica.

Folklorna umjeća

Na sinoćnjoj završnoj večeri veličanstvena Međunarodna smotre folklora u Vionici, svojim su se folklornim umijećem posjetiteljima predstavili: KUD „14. maj“ Tojšići (Tuzla - BiH), ZD „Sinac“ (Zagreb - Hrvatska), „Les enfannts du Morvan“ iz Francuske, KUD „Alumunijum“ (Podgorica - Crna Gora), KUD „Ilinden“ (Struga - Makedonija), RKUD „Jedinstvo“ (Pančevo - Srbija). „Fageteana“ pusta Fageteana (Rumunjska) i HKUD sv. Marko Vionica - BiH koje je oduševljena publika odreda pozdravljala zasluženim pljeskom. Čitlučki načelnik Marin Radišić u svom uredu jučer je upriličio i prijem za sudionike završne večeri kulturne manifestacije Međunarodna večer folklora -„Vionica 2017.“ zajedno s domaćinima Damirom Mandarićem i Marijom Primorac. U ugodnom ozračju gosti su iznosili svoje dojmove s manifestacije te pohvalili s kakvom su srdačnošću dočekani, a na kraju su s načelnikom izmijenili prigodne darove. Treba istaknuti da ova tradicionalna kulturna manifestacija ima veliko značenje jer u prvom redu povezuje i zbližava ljude i krajeve, pokazuje bogatstvo tradicijske kulturne baštine naroda, narodnih nošnji, folklora, napjeva, običaja i identiteta različitih država i naroda, a posjetiteljima omogućuje opuštanje i uživanje u bogatstvu i ljepoti različitosti.   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?