mjere

Povoljni krediti, čije će kamate plaćati vlade, spas su za gospodarstvo

24.06.2020.
u 17:19

Uvođenje kreditnih linija za poduzetnike u vremenu oporavka zbog pandemije koronavirusa jedan je od učinkovitih načina kako pomoći posrnulom gospodarstvu da izađe iz problema te se pokuša vratiti na razinu poslovanja prije nepogode koja je zadesila cijeli svijet. Osim niza zakonskih rješenja na županijskim i entitetskim razinama vlasti kojima se subvencioniraju plaće i doprinosi, za oporavak je potrebno nešto više, a jedini način u ovom trenutku je osigurati što povoljnije kredite.

Olakšati pristup

Kao nastavak odgovora na ekonomske poremećaje izazvane pandemijom koronavirusa, Vlada Republike Srpske i Ministarstvo financija ovog entiteta pripremili su set srednjoročnih mjera u cilju podrške bržem oporavku gospodarstva i ublažavanju štetnih posljedica pandemije. U povodu toga, ministrica financija Zora Vidović održala je sastanak s predstavnicima banaka i mikrokreditnih organizacija na kojem je detaljno predstavljena mjera “Jamstveni program podrške gospodarstvu za ublažavanje posljedica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2”. Cilj ovog programa je olakšavanje pristupa financijskim sredstvima za mikro, mala i srednja poduzeća izdavanjem jamstva za osiguranje potraživanja po kreditu odobrenom od banke ili mikrokreditne organizacije. U Federaciji BiH također je ustrojen Jamstveni fond, a Vlada je na posljednjoj sjednici donijela uredbu o načinu financiranja i upravljanja ovim Fondom. Njegova jamstva su, inicijalno, namijenjena za razdoblje ne dulje od 12 mjeseci od dana proglašenja prestanka nepogode prouzročene pandemijom COVID-19, jačanju kreditnog potencijala poduzetnika za osiguranje izvora financiranja u cilju ublažavanja negativnih učinaka prouzročenih pandemijom. Nakon isteka ovog roka jamstva će biti usmjerena na pružanje podrške pokretanju novih poslovnih aktivnosti, rastu i razvoju postojećih, povećanju konkurentnosti, inovacijama i zapošljavanju. Razvojna banka Federacije BiH, na osnovi Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i ove uredbe, uime i za račun FBiH, provodi postupak izdavanja jamstava Fonda i investira njegova sredstva.

Inicijalna sredstva Fonda od 80 milijuna KM bit će osigurana preusmjeravanjem postojećih raspoloživih sredstava Vlade FBiH kojima na povjerenstvenoj osnovi upravlja Razvojna banka FBiH. Daljnjih 20 milijuna KM osigurano je rebalansom proračuna.

Pritom, 80% ukupnih sredstva Fonda Razvojna banka može, uz prethodnu suglasnost Federalnog ministarstva financija, investirati samo u oročene depozite odgovarajućeg profila ročnosti kod četiri komercijalne banke koje sudjeluju u kreditno-jamstvenim programima Fonda. Kad je riječ o brojkama, ukupan iznos jamstvenih obveza Fonda prema jednom poduzetniku ili skupini povezanih poduzetnika ne može biti veći od 5,000.000 KM.

Kreditna linija

Istodobno, nešto slično poduzima se i na razini županija. Tako je nedavno u HNŽ-u najavljen protokol o suradnji u vezi s kreditnom linijom za likvidnost gospodarstvenicima. Naglašeno je i to kako će biti omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 KM uz rok otplate do 36 mjeseci te poček do 12 mjeseci. Fiksnu kamatu od 2% godišnje plaćat će Vlada HNŽ-a, dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?