Iritantni zvuk

Povratak zabranjene vuvuzele

22.01.2022.
u 12:23

Vuvuzela je duga 61 centimetar i teži oko 100 grama, nema tipki niti otvora za toniranje.

Vuvuzela, nepopularni plastični rog, zabranjen ranijih godina zbog iritantnog zvuka koji pravi kada se puše u njega, na nogometne stadione se vraća s Afričkim kupom nacija 2021. u Kamerunu, prenosi Anadolu Agency (AA). Vuvuzela je duga 61 centimetar i teži oko 100 grama, nema tipki niti otvora za toniranje. Kad se svira u masi, vuvuzela zvuči kao slon ili pčela i stvara zaglušujuću buku od 135 decibela. Instrument, koji je pažnju šire javnosti privukao na FIFA Kupu konfederacija 2009. godine i Svjetskom prvenstvu 2010. u Južnoafričkoj Republici, uznemiravao je pojedine navijače i igrače. 
Vuvuzela nije bila zabranjena na Svjetskom prvenstvu 2010., ali je zbog pritisaka globalne zajednice, FIFA zabranila instrument na takmičenjima Svjetskog prvenstva 2014., 2018. i 2022. godine. UEFA je također zabranila instrument na svojim takmičenjima uključujući Ligu prvaka, Europsko prvenstvo i Europa ligu. Pojedine lokalne vlasti su zabranile prodaju vuvuzela ističući da su štetne po ljudsko zdravlje. Ipak, pojedini fanovi vole vuvuzele i smatraju ih svestranim instrumentom. "S vuvuzelama podržavamo naše timove i zastrašujemo protivnike", smatra kamerunski navijač Mussa Bouba. Slično mišljenje ima i navijač Adamou Ngo. "Mi ujedinjujemo naš tim vuvuzelama, rekao je Ngo. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije