ISPOVIJEST BH. DRŽAVLJANKE

Povratnica iz ISIL-a: platila sam dolazak u siriju, a i bijeg

18.11.2018.
u 13:30

Tisuće žena koje su pratile muževe u Siriju i Irak ostale su zaglavljene u kampovima, često s malom djecom. Među njima je i više od 58 žena iz BiH sa 130 djece. Obitelji tih žena najčešće šute i ne žele razgovarati o tome, a oni što progovore tvrde da su njihove kćeri ili sestre na prijevaru ili na silu odvedene na teritorij pod kontrolom ISIL-a. O tri takva slučaja, 22-godišnjakinja iz Sarajeva, 32-godišnjakinja iz Matuzića i 30-godišnjakinja iz Cazina, pisali smo i nedavno. Njihove obitelji nastoje ih pod svaku cijenu vratiti ih u BiH. Ipak, rijetke udovice ili žene ISIl-ovaca uspjele su se vratiti u BiH. Jedna od onih kojima je to pošlo za rukom, supruga borca Al-Nusra Fronta, koji se smatra ogrankom terorističke organizacije Al-Kaida, dala je intervju za N1 uz zaštitu identiteta. Prva je žena koja je pred kamerom odlučila svjedočiti o onome što je doživjela.

Trudna bježi u Tursku

U Siriju je otišla u tajnosti. Prema vlastitoj tvrdnji – bez prisile. Islam je prihvatila nekoliko godina prije odlaska u Siriju. Tamo je boravila godinu dana. Iz Turske u Siriju stiže ilegalno. Posrednici su za to platili 2000 eura. Po dolasku stupa u šerijatski brak s državljaninom jedne od zemalja regije, borcem Al-Nusra Fronta, ogranka terorističke organizacije Al-Kaida. “Ratna situacija i ratno stanje. Što se tiče svakodnevnog života malo je drugačije od rata koji smo mi proživjeli ovdje u Bosni. Hrane ima, vode ima, ako imate novac, sve možete kupiti. Nije vam ništa nedostižno”, kazala je. Neposredno po dolasku u Siriju, pod traumama, počinje razmišljati o bijegu. U studenom 2017. godine uspijeva pobjeći. Ilegalnim cestama za 600 dolara. Trudna preskače zid od oko pet metara da bi se domogla Turske. Tada je uhićena i optužena za terorizam. Nakon tri zatvorska mjeseca turski sud je oslobađa optužbi za pripadnost terorističkoj organizaciji.

Traže pomoć da se vrate

Više žena iz BiH su s djecom u kampovima u Siriji, a sugovornica N1 ima i kontakt s nekima od njih. Progovorila je prvenstveno iz razloga da im se pomogne da se vrate u Bosnu i Hercegovinu. “Osobno imam kontakt s dvjema ženama koje su ostale na teritoriju ISIL-a. One se odavno žele vratiti. Pokušavaju, ali nemaju načina i novca za to. Traže pomoć na sve strane. Imam osjećaj da je država zaboravila na te žene, kao da ne postoje, kao da su izbrisane samim time što su otišle. To su žene majke, žene koje imaju tamo djecu i koje su ostavile svoju djecu ovdje, koje pate za tom djecom i koje se nadaju povratku”, kazala je.

Komentara 2

PP
ppp
21:37 18.11.2018.

Treba im pomoc da se vrate i dat im penziju! "napustila ovdje djecu i otisla tamo,tamo ima djecu a fale joj ova ovde" Sugovornice N1 ti si bolesna u glavu

Avatar Jero
Jero
07:28 19.11.2018.

Oćerat je u tri PM.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?